in ,

Július 9-re változott a csabacsűdi falunap időpontja

Ülésezett a csabacsűdi képviselő-testület
Ülésezett a csabacsűdi képviselő-testület (Fotó: Babák Zoltán)

Teljes létszámmal ülésezett Csabacsűd Nagyközség Önkormányzatának képviselő-testülete tegnap délután.

A polgármester beszámolóját a lejárt határidejű határozatokról elfogadta a testület.

A Csabacsűdi Szociális Intézmény és Konyha 2022-es költségvetésének főösszege 79,259 millió lett, ami 5,6 százalékkal magasabb az előző évinél, tájékoztatta a képviselőket Bencsik Gábor pénzügyi vezető, tanácsos. Ez első sorban a személyi juttatások előirányzatának növekedéséből adódik, ami így 11,4 százalékkal 42,682 millió forintra emelkedett.

Az intézmény működési bevételét 14,216 millió forintra tervezték. Az önkormányzat által folyósított irányítószervi támogatás előirányzata 64,734 millió, amiből a központi költségvetés 48,359 milliót áll. A fennmaradó 16,375 milliót az önkormányzatnak kell hozzátennie.

A település 2022-es költségvetésének főösszege 375,891 millió forint, ami több mint 200 millióval elmarad az előző évi előirányzattól. Ennek oka az, hogy az előző évről áthúzódó beruházások 2021-ben mind befejeződtek. A 2022-es költségvetés csak az idénre tervezett projektek előkészítésének a költségeit tartalmazza.

A számokat pályázatok nélkül vizsgálva ez a majd 376 milliós idei költségvetés 7,8 százalékkal magasabb a 2021-esnél, mondta Bencsik Gábor. Az önkormányzat ágazati feladatainak támogatását 10, a polgármester illetményének növekedést 3,3 millióval támogatja az állam egy-egy rendelet által.

Megemelték a közhatalmi bevételek előirányzatát 16,1 millióval az előző évi teljesítési adatok alapján. Ez várhatóan teljesülni is fog az idei évben. A közművagyon hasznosításából származó bevételek kiesnek az költségvetésből, ezért jelentősen csökkent a működési bevételek előirányzata. Kiadási oldalon a személyi kiadásoknál 23 százalékos növekedéssel számolnak. Ez 78,467 millió, amihez jönnek a járulékok.

A konszolidált költségvetési főösszeg, ami tartalmazza a szociális intézmény és a közös polgármesteri hivatal költségvetését is 390,466 millió forint.

A 2021. évi helyi adók teljesítéséről szóló beszámoló ismertetésében elhangzott, hogy a költségvetésbe a magánszemélyek kommunális adójából 11,2 millió, iparűzési adóból 37,3 millió, az ezekhez kapcsolódó késedelmi pótlékokból 257 ezer, illetve új adónemből, az idegenforgalmi adóból 25,9 ezer, a szennyvízhálózatra történő rá nem kötésekből fakadó talajterhelési díjból 257 ezer folyt be.

Ülésezett a csabacsűdi képviselő-testület
Ülésezett a csabacsűdi képviselő-testület (Fotó: Babák Zoltán)

Hátralékokkal kapcsolatban Molnár József polgármester hozzátette, elkészültek a felszólítások, hamarosan kézbesítik azokat.

Miután nincs olyan nagy összegű pályázat, ami közbeszerzésre kötelezett lenne, ezért pusztán technikai döntést kellett hozni a konyha közbeszerzési tervével kapcsolatban, valamint az önkormányzat esetében is.

Az alpolgármester tiszteletdíját az érintett Gilanné Radványi Rózsa kérése ellenére emelték meg egy jelképes összeggel.

Molnár József polgármesternek a 39 nap éves szabadsága mellé az előző időszakról áthozott 52-vel együtt összesen 91 nap kivehető szabadsága van. Ígérete szerint igyekszik az év folyamán jelentősen lecsökkenteni ezt számot.

A testület elé került az általános iskola és a Hársliget Óvoda allergiával kapcsolatos összesítése arról, hány gyermek szenved 1-es típusú diabéteszben, gluténérzékenységben, tojás-, illetve mogyoróallergiában. Az önkormányzat be fogja szerezni az allergiás rohamok csökkentését szolgáló gyógyszereket.

Zárásként a falunappal kapcsolatos új információk megosztása történt. A testület tudomásukra jutott, hogy Szarvason országos szlovák találkozó lesz, illetve az Aratónap időpontja is változott, így szabaddá vált a Csaba-naphoz közelebb eső szombat, július 9-e, így a falunap időpontját július 2-áról egy héttel későbbre tették.

A programokról még folyik az egyeztetés, de az már bizonyos, hogy 20 órától Baby Gabi, illetve 17 órától a Sógorok lépnek fel. Kerek Mihály javaslatára még egy színvonalas produkciót bevállaltak a testület tagjai a saját illetményük terhére. Ehhez Gilanné Radványi Rózsa felajánlott 50 ezer forintot. Egyelőre ötletek vannak, de döntés még nincs arról, hogy ki lesz a bónuszfellépő.

Utolsóként gépjárműcserének a paramétereiről, illetve lehetőségéről egyeztetett a testület.

A Pro Gym állt az élre a Szarvasi Teremlabdarúgó Bajnokság rájátszásának 7. játéknapja után

Gólkülönbséggel a Pro Gym az élen

Kipróbálható a Digitális Jólét Program keretében a szentandrási könyvtárba érkezett 3D-s nyomtató

Kipróbálható a 3D-s nyomtató a szentandrási könyvtárban