in ,

Elérhető árú kempinget tervez az egykori honvédségi üdülőbe a szentandrási testület

Az egykori honvédségi üdülő faházai
Az egykori honvédségi üdülő faházai (Fotó: Babák Zoltán)

Régi vágya volt már több korábbi önkormányzatnak ezt a vízparti területet megszerezni, mondta Sinka Imre, Békésszentandrás polgármestere, mikor a honvéd szakszervezet üdülőjében jártunk, ahol épp a terület takarítása, az épületek állagmegóvása zajlott.

2012 óta, mióta a szakszervezet visszaadta, és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz került, próbálták a tulajdonjogot megszerzésének minden jogi formáját. Legalább öt kísérletet tettek rá, legutóbb már a vásárlást is felajánlották, illetve ingatlancsere is felmerült.

Akkor nem volt ehhez megfelelő állami akarat, most térítésmentesen sikerült megszerezni azt. Ahogy a Hunyadi, a Kálvin és a Szentesi utcák felújítását, úgy ennek megszerzését is neki, illetve a testületeknek sikerült elérni.

“Noha hatalmas értékről van szó, nem szabad ezt elengedni, nem szabad értékesíteni, hanem én úgy gondolom, hogy fejleszteni kell, és a saját bevételeink erősítésére kell fordítani. Amennyiben sikerül a területet szépen rendbe, illetve az épületeket komfortosabbá tenni, akkor az komoly bevételt generálhat a település kasszájába”, jelentette ki Sinka Imre.

Ottjártunkkor a takarítás, tereprendezés zajlott, “mert amit tíz évig, ráadásul víz mellett hagynak elvadulni, ott elvadul a természet, van mit takarítani”. A terület takarítása és átláthatóvá tétele után azok áttekintése következett, mik menthetők, és mik azok, amik balesetveszélyesek, bontásra érettek. A felújításokhoz pedig már az elmúlt héten megkezdték a pályázatok tervezését.

“Középtávú terveinket nézve szeretném, ha a településen olyan kis kempinggé válhatna, ami a horgászni vagy pihenni vágyó kisebb pénzű családoknak is elérhetővé válna. Esetlegesen bővítjük lakókocsik fogadására is alkalmas területtel, a partját pedig fürdésre, horgászásra alkalmassá szeretnék tenni”, vázolta a terveket a településvezető.

Hozzátette, hatalmas a turizmus Békésszentandráson, de azok inkább a magasabb, olykor luxusigényeket szolgálják ki. Osztályoknak kirándulásra alkalmas alacsonyabb besorolású helyek száma jóval kevesebb a Körös-parton. Annak idején a régi kollégiumból kialakítottak egy 44 fő fogadására alkalmas szálláshelyet. Ezt a kettőt most össze lehet majd kapcsolni.

A településüzemeltetési cégnek húsz embere bő egyhetes munkája van abban, ahogy a terület a fotókon kinéz.

Pozderka Zsombor, Teremy Samu, Truczka Áron és Furár Dominik

Eseménydús Reál Hét a Vajdában

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Békésszentadráson

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Békésszentadráson