in ,

Eseménydús Reál Hét a Vajdában

Pozderka Zsombor, Teremy Samu, Truczka Áron és Furár Dominik
Pozderka Zsombor, Teremy Samu, Truczka Áron és Furár Dominik

A projekthetek lehetővé teszik, hogy a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium diákjai más szemszögből is megismerhessék tantárgyaikat, a programok színesítik a megszokott hétköznapokat. 2022. február 14-18. között a reál tárgyak kerültek középpontba, szerencsére idén már a jelenléti oktatásban, az iskolában.

Hétfőn délelőtt a sporté volt a főszerep: a testnevelésórákon szablyavívás bemutató volt. A szablya a honfoglaló magyarok egyik legjelentősebb egyedi megjelenésű és harci használatú ősi fegyvere volt, melynek hagyománya egyedülálló a világon. A szablyavívás nemzeti értékünk. Városunkban is rendszeresen edz egy kis csoport, az ő munkájukat ismerhették meg diákjaink. A bemutatót Dürgő Csaba (10.A) szervezte és vezette, a gyakorlatok bemutatásában Füzesséry Richárd (10.A) és Hornok Benedek (Szlovák Általános Iskola) vett részt. Az érdeklődők kipróbálhatták a ma már természetesen nem harci célokat szolgáló sporteszközt.

Hétfőn délután került sor a XI. Jakucs László Középiskolai Földrajzverseny első fordulójára. A SZTE által szervezett háromfordulós versenyen kétfős csapatok indulhattak, az első fordulót a jelentkezők iskolájukban, online írták meg.

Kedden reggel a 11. évfolyam a Cervinus Teátrumban gyülekezett: a klímavédelemről szóló filmet nézhettek meg. 13 órakor az iskola földszintjén izgatott diákok gyülekeztek: valamennyien tehetséges fotósok és szeretik a természetet. Murányi Viktória tanárnő a digitális oktatás alatt adta rajzórai feladatnak a fotók készítését, a legjobb felvételekből Ezer színnel száll a szél címmel kiállítást láthattak az érdeklődők a Szarvasi Járási Hivatalban. Ez a kiállítási anyag került vissza gimnáziumba, és adott keretet a második alkalommal meghirdetett Diós Kristóf Országos Természetfotó pályázat eredményhirdetésének. A pályázatra 7 evangélikus középiskolából 21 diák 73 fotóval nevezett. Az idei pályázatot három kategóriában – Vizek mentén, Állatok hazánk tájain, Az ember és a természet örök kapcsolata – bírálta el a szakértő zsűri, és az érdeklődők online követhették az eredményhirdetés eseményeit. A díjazott és a kiválasztott fotókból 2022 májusában kiállítás kerül megrendezésre a Cervinus Teátrum aulájában.

Szerdán délelőtt két rendkívüli földrajzóra zajlott az Öveges laborban. A 10.C és a 9.B osztálynak lehetősége volt megismerkedni az iskola egyedülálló ásványgyűjteményével, s a labor eszközeinek segítségével néhány egyszerű kőzetvizsgálati gyakorlatot is elvégezhettek a tanulók. Délután került megrendezésre a Hantos Gusztáv Matematikaverseny, melynek témája idén a hatvány, gyök, logaritmus témakör volt. A feladatsor megírására 30 diák jelentkezett a 11. és a 12. évfolyamról.

Csütörtökön délelőtt a 9.A osztály rendkívüli földrajzórájára került sor. A II. emeleti folyosón a LEGO robotok építői (Pozderka Zsombor 9.C, Teremy Samu 9.C, Furár Dominik 10.A, Truczka Áron 10.A) kaptak lehetőséget a bemutatkozásra. Délután pedig a Kunos András Fizikaverseny került megrendezésre. A nehézségi gyorsulás kísérleti meghatározására bármelyik évfolyamról jelentkezhettek diákok, az érdeklődők nagy száma miatt két teremben folytak a kísérletek.

Pénteken, a Reál Hét utolsó napján a „Nemrég voltam Vajdás diák” sorozatunk vendégei tartottak előadást az ebédlőben. Gerzsenyi Luca és Gruner Benedek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói, és mindketten a BME Formula Racing Team tagjai. Büszkék vagyunk arra, hogy ebben a csoportban két egykori vajdás diák ilyen komoly munkát végez. A 2021. évi világranglistán 250 csapatból a 11. helyen végeztek, ami igazán nagyszerű eredmény. Benedek a műszaki fejlesztésben, Luca a gazdasági feladatok irányításában vesz részt. Előadásukból sok érdekességet megtudtunk a versenyautók építéséről és versenyeztetéséről. További sok sikert kívánunk!

Pénteken délután a Curie Környezetvédelmi Verseny területi fordulójával ért véget a Reál Hét. Reméljük, minden diák talált a hét eseményei között érdekes programot, előadást, versenyt, melyen örömmel vett részt.

Kituljak Eszter, munkaközösség-vezető

Buzási Orsolya a levegőben

Hazai repülőrajttal indult az első találkozó

Az egykori honvédségi üdülő faházai

Elérhető árú kempinget tervez az egykori honvédségi üdülőbe a szentandrási testület