in ,

Minden, amit a kunhalmokról tudni szerettünk volna, de nem volt kitől megkérdezni

Minden, amit a kunhalmokról tudni szerettünk volna, de nem volt kitől megkérdezni
Minden, amit a kunhalmokról tudni szerettünk volna, de nem volt kitől megkérdezni (Fotó: Babák Zoltán)

Március 5-én megtudhatjuk, mi közük a kunoknak az Erdélyi-szigethegységtől a Duna-Tisza-közéig megtalálható kunhalmokhoz. Már látható a Körös-Maros Nemzeti Park Körösvölgyi Látogatóközpontjában az az időszaki kiállítás, amit Bede Ádám tájrégész állította össze “5000 év tanúi – halmok a Tiszántúl középső részén” címmel, ami az alapját adja a szombati ismeretterjesztő eseménynek.

A március 5-én 14 órakor kezdődő két prezentáció egyikének is Bede Ádám lesz az előadója. Ő történelmi, régészeti szempontból, míg dr. Deák Balázs kutató természetvédelmi aspektusból fogja bemutatni a kunhalmok jelentőségét.

Azt tapasztalják, hogy az érdeklődés nagy a kunhalmokról, mindazonáltal nagyon kevesen rendelkeznek kellő tájékozottsággal erről a témáról, mondta Körömi Krisztina, a Körösvölgyi Látogatóközpont vezetője, aki elárulta, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park területén is több száz, ha nem több ezer kunhalom található. Közülük sok elpusztult már. Ezek már csak légifotókon kivehetők.

Mindkét előadás nagyon érdekesnek ígérkezik úgy a laikusok, mind a témát már valamennyire ismerők számára, ígérte a központ vezetője.

A prezentációk érdekességét az adja, hogy a kutatók már nemcsak egy-egy halomban, hanem a fent is említett területen azok egymással való összefüggéseiben, halomcsoportokban is tudnak gondolkodni.

április, 2024

Az előadásokból ezek minden típusát, minden funkcióját meg fogjuk ismerni, hiszen ezek a korszakokon átnyúló használata során több funkciót is betöltöttek. A tellhalmok lakódombok, természetes hordalékkúpokra épültek, amiket aztán tovább magasítottak. Az őrhalmok a sík alföldi területek fölötti széttekintést szolgálták. Nagyon sok határhalom van az Alföld területén. Ezek valamilyen terület sarkait jelölték meg. Jelentős helyet foglalnak el a kunhalmok között a kurgánok, amik temetkezési helyként, szakrális helyekként is szolgáltak. Ilyen a Békésszentandrás határában található Gödény-halom is.

A témában a május 30-án kezdődő nemzeti parkok hetére terveznek egy “halomtúrát” a park elektromos rásegítésű kerékpárjaival. Ennek időpontja június 5-ére. esik, és a Békésszentandrás határában található Közép-Európa legnagyobb kunhalmához, a Gödény-halomhoz fog vezetni.

Az előadásokból megismerhetjük őseink azon logikáját, hogy miért és miért pont oda tették ezeket.

Tálas Bendegúz és Frankó Dániel vezet az Eb-kvalifikációban

Karate: Két szarvasi is vezet az Eb-kvalifikációban

A Hooligans (fehér) a gyomaendrődi alakulat, a Rotor ellen mérkőzött

Változatos színvonalú mérkőzések a rájátszás kilencedik játéknapján