in ,

Karate: Két szarvasi is vezet az Eb-kvalifikációban

Tálas Bendegúz és Frankó Dániel vezet az Eb-kvalifikációban
Tálas Bendegúz és Frankó Dániel vezet az Eb-kvalifikációban

A szezon első megmérettetésén három karatésunk állhatott dobogóra a korosztályos Tatami Kupán Szigetszentmiklóson. Az eseményt 32. alkalommal rendezték meg. Az ezer főben maximalizált versenyzőlétszámot 14 ország 68 egyesülete töltötte ki. További rangját az adta, hogy ez egyben a júniusban Prágában megrendezésre kerülő kadet és junior U21 Európa-bajnokság kvalifikációs versenye is volt.

Szarvas karatecsapata egy jól sikerült edzőtábor után bizakodva vágott neki szombat reggel az útnak.

A nap az U21-esek küzdelmeivel kezdődött. Versenyzőink közül Frankó Dániel, Tálas Bendegúz és Nagy Máté lépett tatamira a legidősebb korosztályban.

A legnagyobb +84 kg-os súlycsoportban Frankó Dániel adottságait jól kihasználva hosszú első kezes ütéseivel nyerte első két mérkőzését, és csupán az Eb. bronzérmes szlovák Kósával szemben nem sikerült a továbbjutás: Először ellenfele vitt be egy találatot testre, majd egy fejütéssel Frankó kiegyenlített, de a fordítás minden igyekezete ellenére nem sikerült ellenfele küzdelemkerülése miatt, így végeredménynél az első szerzett pont előnyével Kósa ment be a döntőbe. A bronzmérkőzést magabiztosan hozva versenyzőnk a dobogó harmadik fokára állhatott, így az őszről hozott 2 pontjával vezeti az Eb.-n való részvételért folyó küzdelmet.

Tálas Bendegúz a -84 kg-ban szállt harcba a kvalifikációért. Végig tudatosan versenyezve magabiztosan lépdelt előre. Az első mérkőzést hirtelen ütemváltásaival és aktív védekezésével fölényesen uralta a szlovák Poliak ellen. Az elődöntőben a szintén szlovák Bohunickyvel küzdött, ellenfele hibáit kihasználva, precízen időzített visszatámadásokkal tudott győzni. Ezt követte a döntő, ahol az MTK-s Kapdebó Botonddal került szembe. Itt egy ütéssel megelőzték, ezüstéremmel zárta a tornát, Miután Kapdebó az Eb-re korosztályt vált, így itt Tálas vezeti a részvételi ranglistát.

Nagy Máté nehéz fogyasztást követően lépett tatamira -60 kg-ban, ami sajnos kihatott állapotára. Bár reakció jók voltak, gyorsan és dinamikusan mozdult, pontot nem tudtak rajta szerezni az első mérkőzésén, és kétszer sikerült földre is levinnie ellenfelét, a pontszerzések és az indítások ezúttal elmaradtak, végül bírói ítélettel az olasz fiú mehetett tovább. Máté az 5. helyen zárt.

Kerti Kelemen a junior -68 kg-ban kezdett jól. Előkészített akciókkal 2:0-ra sikerült elhúznia, ám 25 másodperccel a mérkőzés vége előtt kissé öntudatlanul elindulva belelépett egy hárompontos fejrúgásba, újabb találatot pedig már nem sikerült szereznie a hátralévő időben.

Müller Péterben a pontszerzési szándék megvolt, ám ezt nem sikerül megfelelően kiviteleznie, technikai és taktikai értelemben is le kell tisztulnia, hogy a harci szelleme pontértékű találatok formájában tudjon testet ölteni a következő versenyen.

Kemény Ákos először indult a kadetek között. Bár a továbbjutás még nem sikerült, a versenyt fel tudta venni az idősebbek között is. A pontszerzést a korosztály elvárásainak megfelelő sebességgel és dinamikával kell majd végrehajtania az eredményesség érdekében.

Müller Márton U12 -40 kg-ban fejrúgást is eladva 4:0-ra nyerte első mérkőzését, a másodikon azonban a távolságkezelés és az előkészítés nem volt megfelelő, így ellenfele le tudta indítani őt és ő ment tovább.

Susányi Zoltán a legnagyobb súlycsoportban tudott indulni, ahol egy testi érettségben jóval előrébb lévő ukrán versenyzővel került szembe, akit nem sikerült tartania. Reményeinkkel ellentétben az ukrán fiú a döntőbe jutásért kiesett, így Zoli nem kerülhetett a vigaszágra.

A nap Ruzsinszki Balázs küzdelmeivel zárult. Horvát versenyzővel kezdett, két fejrúgást eladva idő előtt 8:0-ra nyerte a meccset. Következő szlovák ellenfelét 2:0-ra verte, majd a döntőbe jutásért jó érzékű kontratámadása helyett ellenfele láthatóan kivédett akcióját adták meg a bírók, így maradt a vigaszág, amit megnyerve bronzéremmel fejezte be a versenyt.

Egyesületünk következő állomása a Széki Kupa lesz Bátaszéken, ahová teljes csapattal érkeznek a fiatalok.

Ruzsinszki György

A hidegháború és még harminc év című könyv szerzője, Gombos László, és beszélgetőpartnere, Bárski Viktória

A hidegháborútól napjainkig – hogy értsük, mi miért történik manapság

Minden, amit a kunhalmokról tudni szerettünk volna, de nem volt kitől megkérdezni

Minden, amit a kunhalmokról tudni szerettünk volna, de nem volt kitől megkérdezni