in , ,

Mályvavirág szobor figyelmezteti az elhaladókat a méhnyakrákszűrés fontosságára

Bartus Beatrix és Sallai Krisztina leleplezi Kelemen Ilona Cikka Életem gyöngye című, mályvavirágot ábrázoló szobrát (Fotó: Babák Zoltán)

A Mályvavirág Alapítvány és a szarvasi Mályvapont közös szervezésében új köztéri szobor került elhelyezésre a város főutcájára a Mittrovszky-kastéllyal szembe, melynek leleplezése szombaton volt.

“A mályvavirágot az érett nő virágaként választottuk szimbólumunkká. Szívós, kitartó és nagyon szép virág, olyan, mint a női lélek, csak van, hogy szirmaink megsérülnek”, idézte az egyesület honlapját az esemény moderátora, Fodor Mariann.

Babák Mihály polgármester az élet szép oldalát emelte ki, amiért küzdeni kell. Gaál Roland az onkológia folyosóin töltött órák alatt az életről tanultakat elevenítette fel.

Hodálik Pál emlékeztette a körülötte állókat, hogy Szarvas az elsők között volt, aki a HPV elleni védőoltást ingyenessé tette a 13 éves lányok számára, ma pedig már a fiúk is kérhetik ezt.

Sallai Krisztina, a Mályvavirág Alapítvány kuratóriumának tagja elmondta, hogy ezzel a szoborral szeretnék felhívni fel a figyelmet a betegségre, illetve a megelőzésre annak reményében, hogy a szűrési hajlandóság növekedni fog.

“Álmom, hogy egyetlen egy hölgyet se veszítsenek el méhnyakrákban, mert minden elveszített hölgy értelmetlen veszteség, és tudunk ellene tenni”, árulta el dr. Zákány Zsolt szülés-nőgyógyász. Ma minden adott, hogy ezt a daganatos megbetegedést eltöröljék a föld színéről, tette hozzá.

Csernus Gyöngyi, a Mályvavirág Alapítvány szarvasi önkéntese anyaként foglalta össze a prevenció, illetve a nőgyógyászati daganaton átesők segítésének a fontosságáról alkotott gondolatait.

A szarvasi Mályvapont vezetője, Bartus Beatrix szerencsésnek tartja magát, hogy tizenhárom évvel a diagnózisa után ott állhat a szobor átadásán barátai, sorstársai között. Visszaemlékezett arra a rendezvényre, amin a férjét kérték meg, hogy mondja el, hozzátartozóként hogyan élte meg Betti betegségét. Akkor Viktor így kezdte: “Én egy hétköznapi férj vagyok egy nem mindennapi feleség oldalán”. Ő férje ezen gondolatát átalakítva mondott köszönetet a városnak, illetve minden segítőjének: “Én egy hétköznapi lány vagyok, aki egy nem mindennapi városban él”.

A beszédeket követően felhangzott a Mályva dal, miközben leleplezték a szobrot.

Balázs Milán két góllal járult hozzá a Hunyadi három pontjához a tavaszi nyitómérkőzésen

Itthon tudta tartani a három pontot a Hunyadi

Szezámmagos pulykamell kecskesajtos sült céklával

Szezámmagos pulykamell kecskesajtos sült céklával