Menu
in ,

Nem csak a nők napja volt idén március 8. a Chovánban

Ezen a napon tartották az Ifjú Zenészek Avatóját is, amely nagy hagyománnyal rendelkező ünnepség az AMI-ban. 2006-ban indult (külföldi ötlet alapján) az a kezdeményezés, hogy legyen az első évfolyamos zenészpalántáknak egy külön ünnepe. A művészeti képzésben csak a zeneoktatás áll egyéni foglalkozásokból. Ennek a programnak tehát a lényege, hogy ezzel erősítsék az egy közösséghez való tartozás érzését a növendékekben. A részvétel feltétele azonban a sikeres I. félévi vizsga letétele. Hagyományosan ezt követi ez az ünnepség, március elején.

A Chován Kálmán Alapfokú Művészeti Iskolában az első évfolyamosok nem kizárólag hallgató közönsége a rendezvénynek, hanem egy izgalmas vetélkedő során aktív részesei is annak. A vetélkedő kérdéseit a meglepetésszerűen megjelenő szolmizációs Hangocskák hozták, akik előbb (illendően és stilszerűen énekelve) be is mutatkoztak. Ilcsi néni, az est házigazdája elárulta, hogy a koncerten minden, a zeneiskolában tanulható hangszer megszólal, de csak akkor, ha az elsősök a kérdésekből, feladványokból kitalálják, hogy melyik lesz a soron következő. Az elsősökön nem fogtak ki a szolmizációs Hangocskák, mert minden eddigi zeneelméleti tudásukat latba vetve ügyesen válaszoltak nekik. Többek között az összekeveredett hangokat is sorba rendezték. Ám egy óriási baki csúszott bele a jól menő est forgatókönyvébe. Kiderült ugyanis, hogy az Elsősök Nagykönyve a Postán maradt, így nincs meg a névsor, ami a felavatáshoz szükséges. Ilcsi néni azonnal riadóztatta Barbi nénit, hogy szaladjon el érte. Az est megmentője mégsem ő lett, hanem a postás, aki észrevette a hivatalban árválkodó küldeményt, és azonnal személyesen kézbesítette azt.

Körösparti Ágnes intézményvezető így már egyenként, név szerint szólíthatta ki az est főszereplőit: az elsősöket, akik nem csak zenei, lelki élményt kaptak, hanem egy egyedi gyártású ajándék hangjegyfüzetet is. Ez amolyan ZENEI OKOSKA és emlék a számukra, hiszen a sok hasznos tudnivalón kívül a zeneiskola névadójának, Chován Kálmánnak a rövid életrajzát is tartalmazza. Zeneiskolai tanulmányaik alatt ez a füzet végigkíséri mindannyiukat, a beleragasztott fénykép pedig emlékezteti őket arra, honnan indultak. A felsőbb évesek koncertje jó példa az Ifjú Zenészek számára, hogy lássák: hova lehet eljutni, ha zenei tanulmányaikban kitartóak és szorgalmasak lesznek.

Búcsúzóul a 37 újdonsült zenésznövendék a Hangocskákkal közösen elénekelte a Muzsika hangja c. musical örökzöld klasszikusát: a Dó, ré, mi című dalt.

Molnár-Budai Barbara

Exit mobile version