in ,

Döntöttek a települési Civil Alap idei elosztásáról

Bobvos Péter, Kerek Mihály és Molnár József az útépítésekről konzultál
Bobvos Péter, Kerek Mihály és Molnár József az útépítésekről konzultál (Fotó: Babák Zoltán)

Csütörtökön ülésezett Csabacsűd Nagyközség Önkormányzatának képviselő-testülete. A hét tagból hárman nem tudtak megjelenni az ülésen, de négy taggal az így is határozatképes volt.

A lejárt határozatok elfogadása után a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatán változtattak. Ez egy bekezdésbe sűrűsödött. Ebben a korábbi 5 napról 15-re változott a polgármester jogköre a rendkívüli testület összehívására. Belekerült a szabályzatba, hogy a kormányhivatal vezetőjének a kezdeményezésére is összehívható rendkívüli ülés, valamint kikerült belőle az, hogy az ülés napirendi pontjait is előre, elegendő az összehívás indokát megnevezni.

Előterjesztés szerint elfogadták Ótemplomi Szeretetszolgálat Idősek Szolgálatának tavalyi tájékoztatóját, csakúgy, mint a Csabacsűdi Szociális Intézmény és Konyha, illetve a kistérségtől 2016. január 1-ével az intézményhez kerül Család- és Gyermekjóléti Szolgálatának 2021-re vonatkozó beszámolóját.

Csabacsűd Nagyközség Tanyagondnoki Szolgálatának előző évét Szenczi Sándor tanyagondnok ismertette a testülettel. Elmondta, hogy feladataik közé tartozik a külterületen élők jobb életminőségének biztosítása, alapvető igényeinek kielégítése, kapcsolattartás a település lakosai között, a közösségi élet erősítése, fejlesztése, az egészségügyi alapellátásokhoz való hozzáférés lehetővé tétele.

Csabacsűd Nagyközség Tanyagondnoki Szolgálatának előző évét Szenczi Sándor tanyagondnok ismertette a testülettel
Csabacsűd Nagyközség Tanyagondnoki Szolgálatának előző évét Szenczi Sándor tanyagondnok ismertette a testülettel Fotó: Babák Zoltán

Elmondta, hogy a hivatalosan 1715 fős település majd egynegyede, 408 fő 65 fő feletti. A lakosság 12 százaléka, 200 fő él külterületen.

Beszámolóját a testület egyhangúlag elfogadta, úgyszintén a szolgálat továbbképzési tervét 2022-re.

Ismét formai döntésre került sor a Csabacsűd és Örménykút települések által fenntartott Hársliget Óvoda felvételi körzethatárának meghatározásakor. Ahogy eddig, az idén is a két település közigazgatási területén életvitelszerűen élőket köteles felvenni az intézmény.

A Civil Alap 750 ezerben meghatározott keretére 11 pályázat érkezett határidőre. A kiírásban 90 ezer forint volt megjelölve, mint a benyújtható támogatási kérelem plafonja. 11 pályázat érkezett, mind erre az összegre szólt. Molnár József az egyenlő arányban való elosztás helyett javasolta, hogy a település minden rendezvényét biztosító polgárőrséget emeljék ki, annak 100 ezer forintot ítéljenek meg, a maradék 650 ezret pedig osszák el egyenlően a fennmaradó 10 igénylő között.

Ülésezik Csabacsűd Nagyközség Önkormányzatának képviselő-testülete
Ülésezik Csabacsűd Nagyközség Önkormányzatának képviselő-testülete (Fotó: Babák Zoltán)

Ők a Tiszta Környezetünkért Alapítvány, a Mozgáskorlátozottak Szarvasi Egyesületének Csabacsűdi Csoportja, a Csabacsűdi Szlovák Kör Egyesület önállóan, illetve a Csabacsűdi Hagyományőrző Népdalkör és Citerazenekarral, valamint a Csabacsűdi Nyugdíjas Klubbal is, a Szülők a Csabacsűdi Gyerekekért Egyesület, a Csabacsűdi Nagycsaládosok Egyesülete önállóan, illetve a Magyar Vöröskereszt Csabacsűdi Alapszervezetével közösen is, a Békés Megyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, Csabacsűdiek Baráti Köre Hagyományőrző Egyesület.

Egy darab vételi ajánlat érkezett a Ford Transit kisbuszra. A Szarvasi Harcművész és Küzdősport Egyesület 8110000 ezer forintos ajánlatot tett. Nem volt elégedetlen az ajánlattal a testület, így elfogadták a szarvasi karatésok ajánlatát.

A sikeres értékesítésen vérszemet kapva felmerült, hogy értékesítésre fogják felkínálni a Ford Rangert is.

A pályázatokkal kapcsolatos döntéseknél szóba került az, hogy az Arany János, a Bacsó Béla és a Vasút u. temető előtti szakaszára tervezői költségvetést kérnek. Elhangzott, hogy fel kell mérni a hajlandóságot a lakossági hozzájárulásra vonatkozóan, arra az esetre készülve, ha a gyorsan emelkedő árakhoz egy esetlegesen elhúzódó pályázati folyamat társul.

Két hete indították útjára az ukrajnai menekültek számára rendezett gyűjtést. Ennek eredménye pénteken beszállításra került a Magyar Máltai Szeretetszolgálathoz. 85 adományozó volt eddig, de a lehetőség továbbra is fennáll. A könyvtárban várják az adományokat.

Szarvasi karatékák bemutatója az ország első karateakadémiájának átadóján

Szarvason adták át az ország első regionális karateakadémiáját

A bácsalmásiak ellen felálló Szarvasi NKK együttese

Már a második helyen a szarvasi lányok