Két jávorszarvassal bővült a Körösvölgyi Állatpark lakóinak száma
Két jávorszarvassal bővült a Körösvölgyi Állatpark lakóinak száma (Fotó: Babák Zoltán)
in

Két jávorszarvassal bővült a Körösvölgyi Állatpark lakóinak száma

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkja pénteken két új taggal bővült. Lengyelországból, a gdanski állatkertből érkezett két jávorszarvas.

Állatpark fő célkitűzése, hogy a Kárpát-medence egykor és ma honos állatvilágát mutassa be az ide látogató vendégeknek. Ezek közé tartozik a jávorszarvas, Európa és a Föld legnagyobb szarvas faja.

Nagy előkészítő munka előzte meg azt, hogy a hosszú, 1300 kilométeres utat biztonságban tegyék meg, mondta Czifrák Gábor természetvédelmi őrszolgálat-vezető, az állatpark vezetője.

A Föld legnagyobb szarvas fajának ez a két egyede, a fiatal ünő és a bikaborjú tavaly május 23-án született, azaz most majd 10 hónaposak. Most 170 centiméter magasak, ugyanennyi a hosszuk is. Felnőtt korában a bika elérheti a 600, a nőstény a 3-400 kilogrammot.

Életük első pillanatától ismerik egymást, így annak ellenére, hogy a jávorszarvasok magányosan élnek, várhatóan jól meglesznek együtt.

Magyarországon csak a Körösvölgyi állatparkban látható jávorszarvas.

Európán belül is nagyon szűk azon állatkertek köre, ahonnan beszerezhető ez a szarvas faj, ami minden bizonnyal annak tudható be, hogy nehéz a tartásuk. Nem legelő szarvasfajta. Rügyeket, leveleket fogyasztanak. Pofájuk annyira ügyes, hogy ezeket le tudják csipkedni.

Czifrák Gábor természetvédelmi őrszolgálat-vezető, a Körösvölgyi Állatpark vezetője
Czifrák Gábor természetvédelmi őrszolgálat-vezető, a Körösvölgyi Állatpark vezetője (Fotó: Babák Zoltán)

A Körösvölgyi Állatpark legnehezebben tartható fajai közé tartozik, erősítette meg Czifrák Gábor. Menüje 14 összetevőből áll majd, benne répa, cékla, káposzta, lucerna, jávorszarvas táp, abrak takarmányok, rügyek és különböző levelek.

A faj vadonélő állománya terjedőben van. Már Ausztria és Szlovákia északi részén is vannak vad állományai. Hozzánk csak kóborlóként jut el. Az utóbbi 40 évben mindössze öt megfigyelése volt Magyarországon.

Nevük egyelőre nincs. Ezt egyébként is a látogatókra szokták bízni, árulta el Czifrák Gábor.

Most a karantén-kötelezettségüknek tesznek eleget. Pillanatnyilag be vannak zárva a jászolba, ami azért is fontos, hogy megtanulják, hol találják az ételt és az italt.

A kifutóba várhatóan hétfőtől lesznek kiengedve, ahol a tanulási szakasz következő fázisában a kifutójukat ismerik majd meg.

Erdei Máté és Tóth Iringó

Újra az országos Kosáry Domokos Történelemverseny döntőjében a Gyakorló

Szendrői Csabával Bődi Etelka beszélgetett az Íróklub szombati eseményén

Az Elefánt frontembere, Szendrői Csaba volt az Íróklub vendége