in

Mit érdemes tudni a holnapi választásról?

Békés megye 2. számú egyéni választókörzetének jelöltjei 2022. április 3-ra
Békés megye 2. számú egyéni választókörzetének jelöltjei 2022. április 3-ra

A teljesség igénye nélkül – leginkább magunk képbehelyezésére – összeszedtük, hogy a 2022-es országgyűlési képviselő-választáson hogyan szavazzunk tudatosan.

2014-ben debütált az a rendszer, amiben jelenleg is zajlanak a választások. Addig 1989-es nemzeti kerekasztal-tárgyalásokon elfogadott volt érvényben, ami 386 képviselőben, 176 egyéni körzetből és 210 listáról bejutott képviselőben határozta meg az Országgyűlés létszámát. A választás – két hét különbséggel – kétfordulós volt, és akkor még élt a kampánycsend intézménye (amit természetesen mindig mindenki megsértett).

2014-ben egyfordulós lett a választás, 199 fős az Országgyűlés 106 egyéni körzetből és 93 országos listás helyről bejutott képviselővel. Eltörölték a kampánycsendet, illetve megváltoztak a számlálási szabályok.

Ezek közül talán a leglényegesebb, hogy nemcsak vesztes viszi a töredékszavazatait az országos kompenzációs listára, hanem a rendszer az egyéni körzetet nyerőt is premizálja.

Valahogy így néz ki: a körzetet megnyerő képviselő kap 100 szavazatot, a második 70-et, akkor a nyertes az országos pártlistára viszi a kettő különbségét, azaz 30-at. Kétpártrendszerben kiegyensúlyozott felek esetén ez a különbség kicsi lenne, de amikor több apró párt indul, a körzetét nyerő képviselő kétszer is nagyot nyerhet, könnyen kijöhet a kétharmad.

Ezt próbálta kiküszöbölni az ellenzéki összefogás, illetve a közös listaállítás. A jelenleg kormányzó párt és az ellenzéki összefogás mellett négy párt tudott országos listát állítani. Közülük kettőtől várható, hogy megugorják az 5 százalékos bejutási küszöböt. A küszöb alatt maradókra leadott szavazatok mennek a kukába. Miután – állítólag – minden párt a Fidesz ellen indul, így az a pár százalék is a parlamentbe bejutó ellenzéki pártokat gyengíti.

Az egy dolog, hogy holnap ki nyer. Az megint egy külön történet lesz, hogy az államfő az Országgyűlés alakuló ülésén kinek ad kormányalakítási megbízást. Alapesetben a legerősebb párt, vagy pártszövetség miniszterelnök-jelöltjének. Ez főleg akkor lesz izgalmas, ha a győztes nem szerzi meg a szavazatok többségét, és nem talál koalíciós partnert, ugyanis a kormányalakítási megbízástól számítva 40 napja van az Országgyűlésnek, hogy megszavazza a miniszterelnököt. Ha ez nem sikerül, akkor az államfőnek lehetősége van, de nem kötelessége feloszlatni az Országgyűlést.

Egy a lényeg, mindenki menjen el holnap szavazni, húzza oda az X-et, ahová elkötelezettsége, lelkiismerete vagy a választási matekja diktálja, majd jöjjön vissza a Newjságra, mert

reggel 6 órakor indítunk egy exit poll felmérést.

Ebben azt fogjuk kérdezni, hogy a körzetben induló képviselők közül kire szavaztak. Az exit poll eredményeket csak a választás után szabad nyilvánosságra hozni, így akkor fogjuk mi is láthatóvá tenni olvasóink szavazatait.

A válaszadás teljesen anonim, nem tudjuk visszakövetni, honnan érkeztek a szavazatok.

Egyedüli célunk, hogy – a Nemzeti Választási Iroda éjszakába nyúló számlálási procedúrájának eredménye előtt – urnazáráskor meg tudjuk mutatni, milyen kimenetel várható Békés megye 2. számú egyéni választókörzetében, ezért arra kérjük az olvasóinkat, ha leszavaztak, jelöljék be nálunk is, hova húzták a szavazófülkében az X-et.

A három szarvasi csapattag: Petrovics Soma, Cziglédszky Barnabás és Csengődi Péter Keve

Három szarvasi jégkorongozó az U16 3×3 bajnokság döntőjében

Exit poll: Ön kire húzta az X-et?