in ,

A tojásé volt a főszerep a múzeum szombati kézműves délutánján

Uhljár Mátyásné Mézes Margó népi iparművész, a magyar népművészet mestere ezúttal a tojások díszítésére egy hagyományos, "gicás" módszert mutatott a fiataloknak (Fotó: Babák Zoltán)

Hamvazószerdától fehérvasárnapig címmel rendezett kézműves délutánt a Tessedik Sámuel Múzeum stábja.

A két dátum az idén március 2-re és április 24-re esik. A közéjük eső ünnepkörből igyekeztek kiragadni és beépíteni a jellemző eseményeket, jeles napokat az állandó népszerűségnek örvendő óriás társasjátékukba, árulta el Horváth Mariann múzeumpedagógus.

Sokan nem tartják már a húsvéthoz kötődő hagyományokat, a böjtöt, de a locsolkodást és a tojásfestést sem, ezért igyekeznek ezeket kézműveskedés keretében feleleveníteni.

Ezek a foglalkozások az újrahasznosítás jegyében teltek. Tyúkot lehetett készíteni, nyuszifészket kartonból, nyuszis álarcot, és természetesen tojást festeni.

Hamvazószerda az idén március 2-re esik. Húsvétvasárnaptól visszaszámolva ez a 46. nap. Hamvazószerdán kezdődik a 40 napos nagyböjti időszak. A 40 napba nem számítanak bele a vasárnapok. Fehérvasárnap a húsvétot követő vasárnap.

Uhljár Mátyásné Mézes Margó népi iparművész ezúttal a tojások díszítésére egy hagyományos, “gicás” módszert mutatott a fiataloknak. Ehhez a múzeum munkatársai egy fél sablonnal készültek, a másik felét a fiataloknak kellett kiegészíteni. Ennek a játéknak a tükörtojás nevet adták.

A kézműveskedés mellett készültek ügyességi játékokkal is. Többnyire ezekben is a tojásé volt a főszerep. Még Szabó Laci bácsival festették a fejbedugós figurákat, amikkel fotózkodni lehetett.

Húsvéti pite

Húsvéti pite

Húsvéti játszóház Szandraszaurusszal és RuDinóval