in ,

Húsvéti pite

Húsvéti pite
Húsvéti pite (Forrás: Gallicoop.hu)

A húsvéti pite hozzávalói:

50 dkg darált pulykahús
2 ek olívaolaj
1 csokor petrezselyem
1 vagy 2 tekercs bolti, kinyújtott leveles tészta (a sütőforma méretétől függően)
5 tojás
só, bors
1 csipet őrölt koriander

A tojásokból hármat keményre főzünk, meghámozzuk, félretesszük.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

Egy nagy tálba tesszük a húst, ráütünk 2 tojást, hozzáadjuk a felaprított petrezselymet, az olajat és a fűszereket. Kézzel jól összekeverjük.

Egy hosszúkás szögletes formát kibélelünk sütőpapírral és az egyik kinyújtott tésztalappal. Belehalmozzuk a tölteléket. A kemény tojásokat félbevágjuk és sorban a közepére fektetjük, a vágott felükkel lefelé. Befedjük a másik tésztalappal, és a széleket jól összenyomjuk, hogy sütés közben szét ne nyíljon. A maradék tésztából kiszúróformával díszítést készíthetünk a pite tetejére. Késsel 3 helyen apró lyukat vágunk a tésztába.

A megmaradt 1 tojást felverjük, megkenjük vele a pitét és kb. 35 perc alatt megsütjük.

Korábbi ajánlataink itt olvashatók.

(Forrás: Gallicoop.hu)

Pécsváradi Antal az iskolatörténeti kiállítás megnyitóján

Vajda220: Megnyílt az iskolatörténeti kiállítás

Uhljár Mátyásné Mézes Margó népi iparművész, a magyar népművészet mestere ezúttal a tojások díszítésére egy hagyományos, "gicás" módszert mutatott a fiataloknak

A tojásé volt a főszerep a múzeum szombati kézműves délutánján