in ,

„Szarvas 300” – helytörténeti verseny gyerekeknek

2022 jelentős év Szarvas történetében. Újratelepítésének 300 éves évfordulójáról emlékezünk meg idén. Erre a megemlékezésre Titeket is hívunk, kedves Gyerekek. De most nem egy ünnepélyes emlékműsor szereplői, fellépői lesztek, hanem négy héten keresztül aktív résztvevői, kutatói, kreatív alkotói a rátok váró helytörténeti feladatoknak, programoknak.

Milyen kihívás vár rátok ezalatt az egy hónap alatt? Egy helytörténeti verseny keretén belül fogjátok megismerni Szarvas történetét, jelentős alakjait, nevezetes épületeit, fontosabb eseményei.

Mit kell csinálnotok? Először is 3-5 fős csapatokat létrehozni, aminek összetétele lehet: felnőtt, családtag, osztálytárs, barát, alsó és felső évfolyamos diák, egyszóval, bárki. Ha összeállt a csapat, adjatok valamilyen fantázianevet, amit majd használni is fogtok.

Következő lépés, a verseny feladatainak megoldásához el kell olvasnotok a „Városunk Szarvas” című olvasókönyvben a kérdések megválaszolásához szükséges részeket. Az olvasókönyvben megtalálhatjátok saját iskolátok rövid történetét is, feltétlenül olvassátok el! Biztos sok újdonságot, érdekességet tudhattok meg róla. (Ez az olvasókönyv a Ti oktatási intézményetekben is megtalálható.)

Esetleg május 3. és 8. között közösen ellátogathattok a szarvasi Szlovák Tájházba is (Kálvin u. 1. – nyitva tartás: keddtől vasárnapig: 13 és 17 óra között; a versenyzőknek a belépés ingyenes.)

De, akár együtt is végig sétálhattok Szarvas utcáin, megnézhetitek csodálatos épületeit, szobrait, amelyek mind-mind emléket állítanak városunk jelentős alakjainak, eseményeinek. Közös városfelfedező sétátok során, az együtt eltöltött idő alatt, szívjátok magatokba a 300 évvel ezelőtti és napjaink Szarvasának szellemiségét

Nézzétek meg a következő táblázatot, ami információt nyújt nektek a helytörténeti verseny feladatainak elvégzéséhez, illetve az elkészült munkák leadásához.

Megoldás ideje – Leadási határidő – Feladat

2022. május 3-8. – 2022. május 9. – Helytörténeti TOTÓ

2022. május 10-15. – 2022. május 16. – Fotómontázs

2022. május 17-22. – 2022. május 23. – Kicsoda, micsoda?

2022. május 24-29. – 2022. május 30. – Makett készítése

A megoldott feladatokra írjátok rá a csapatotok fantázianevét és az iskolátok nevét. Munkáitokat ellenőrzésre leadni vagy a Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Kollégium főbejáratánál elhelyezett postaládába lehet, vagy a következő e-mail címre küldjétek el: szarvas300@gmail.com.

Munkáitokat egy szakavatott zsűri javítja és pontozza. Azok a csapatok, akik legalább 3 fordulóban részt vesznek, munkájukat leadják, az értékelésben jól teljesítenek, rangos díjazásban részesülnek. /Ha több csoport is helyesen oldja meg a feladatokat, holtverseny alakul ki közöttük, akkor jutalmazásuk sorsolás útján dől majd el./

Kedves Gyerekek! Kezdődjön helytörténeti versenyünk! Jó munkát, hasznos kutakodást, együtt eltöltött kellemes, vidám időt kívánunk nektek!

Szarvas, 2022. április 27.

Nyemcsok Mátyásné, a Szlovák Általános Iskola igazgatója

Kasik Viktort is meglepte az okányi alakulat gólereje

Okány meglepte a Szarvasi FC-t

Két arany-, és két ezüstérmes a Patkó-tanítványok közül

Jól szerepeltek a megyei Diákolimpián a korábbi és a jelenlegi Patkó-tanítványok