in , ,

Törőcsik és Nyilasi ellen játszhatta búcsúmérkőzését, most miniszteri elismerésben részesült Orovecz József

Dr. Kásler Miklós és Horváth Gábor Andor között Orovecz József a díjátadón
Dr. Kásler Miklós és Horváth Gábor Andor között Orovecz József a díjátadón (Forrás: Dr. Kásler Miklós Facebook-oldala)

Orovecz József a sport népszerűsítése, a lakosság fizikai és erkölcsi állapotának fejlesztése érdekében végzett kiemelkedő tevékenységét a magyar sport napja alkalmából Eszterházy Miksa-díjjal ismerte el az emberi erőforrások minisztere.

Az Eszterházy Miksa-díj
Az Eszterházy Miksa-díj (Forrás: Dr. Kásler Miklós Facebook-oldala)

A díjat május 6-án dr. Kásler Miklós minisztertől vehette át a gyomaendrődi származású, de legjelentősebb eredményeit Szarvason elérő sportember, akit a gyomaendrődi közép- és általános iskolák igazgatói terjesztették fel a magas elismerésre. Az információk szerint az ajánlók neve között szerepelt Babák Mihály polgármester is.

“OROVECZ JÓZSEF a szarvasi Dózsa Mezőgazdasági Termelőszövetkezet munkavédelmi és tűzvédelmi vezetője, korábbi labdarúgó”, áll a kormányzati honlapon.

1969. december 15-én lett igazolt játékos Szarvason. Tíz éven keresztül futballozott az NBII-es Szarvasi Spartacusban. A szarvasi labdarúgás egyik legsikeresebb dekádja volt ez. 1980. november 15-i búcsúmérkőzésén a magyar válogatott volt a szarvasi csapat ellenfele Törőcsikkel, Nyilasival. Szepesi György, akkori MLSZ-elnök, illetve Mészöly Kálmán is eljött a mérkőzésre. Utóbbival jó kapcsolatot ápolt 1970 óta, amikor itthon elverték a Budafokot 4-1-re. Abból hármat ő varrt be a vendégek hálójába. Akkor mondta neki az aktív labdarúgást akkoriban befejező, már Budafokot edző Mészöly Kálmán, hogy “te nagyon jó focista vagy, öcsi”.

Orovecz József (j4) a díjazottak között
Orovecz József (j4) a díjazottak között (Forrás: Dr. Kásler Miklós Facebook-oldala)

Ezt követően utánpótlásedzőként, játékvezetőként is folyamatosan a pálya vonzásában maradt. Edzőként nemcsak a gólokat várta el játékosaitól, hanem a tanulást is. Nem tűrte a karókat. Amíg ki nem javították a diákok, nem engedte őket edzésre járni, és mérkőzéseken meg csak olyanok játszhattak, akik látogatták az edzéseket.

Játékvezetőként három NBI-es mérkőzést jegyez. Ausztria ellen bekerült az országos játékvezető-válogatottba is.

1980-ban befejezte aktív játékos-pályafutását. Ennek elismeréseképp 1981-ben Szarvas város sportjáért díjat kapott. 2002-ben erre ráduplázott. 2019-ben az MLSZ Békés Megyei Igazgatósága egy oklevéllel köszönte meg a pálya vonzásában eltöltött 60 évét. 2020-ban Gyomaendrődért elismerést kapott kimagasló sporttevékenységért.

Emberölés Szarvason

Látványetetésen ismerkedhettek a gyerekek a Körösvölgyi Állatpark madaraival

Madarak, fák és gyerekek napja volt a Körösvölgyi Állatparkban