in ,

Előkészítés alatt az M44-es bekötése az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi útba

A tanácskozás résztvevői a hamarosan állandó határátkelőhelyként megnyíló Dombegyház-Kisvarjas határállomásnál (Fotó: Gubis Mariann)

2022. május 26-án Dombegyházán ülésezett a magyar-román autópálya munkacsoport. A romániai küldöttséget Adrian Foghis, a Közlekedési Minisztérium államtitkára, míg a magyar delegációt Thoroczkay Zsolt, az Technológiai és Ipari Minisztérium főosztályvezetője vezette. A munkacsoport ülésén részt vett Erdős Norbert országgyűlési képviselő, Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke és Zalai Mihály a Békés Megyei Önkormányzat elnöke is. A szakmai egyeztetés célja annak a kormányközi megállapodásnak az előkészítése volt, amelyben az M44-es gyorsforgalmi út és a tervezés alatt álló Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út közötti összeköttetés részleteit tartalmazza. A megállapodás a tervek szerint az októberben Nagyváradon tartandó munkacsoport ülésére készül el, majd egy kétoldalú kormányülésen kerül aláírásra.

Ilie Bolojan elnök úr tájékoztatta a romániai autóút kivitelezésének állásáról a résztvevőket. Elmondta, hogy legkésőbb 2027. I. negyedévére át szeretnék adni a határ másik oldalán elkészült gyorsforgalmi utat. A magyar küldöttség bemutatta az M44-es gyorsforgalmi út meghosszabbításáról eddig elkészült terveket, és tájékoztatták a munkacsoportot arról, hogy szakmai egyetértés alakult ki abban, hogy Nagyszalontától délre csatlakozna be az M44-es meghosszabbítása a romániai gyorsforgalmi útba. A határmetszési pontot is kijelölték a két ország szakemberei.

A tanácskozás végén közösen megtekintették a résztvevők a hamarosan állandó határátkelőhelyként megnyíló Dombegyház-Kisvarjas határállomást.

Békés Megyei Önkormányzat – sajtóközlemény

Baráth Barna a Vasas Elleni országos bajnoki döntőben

Baráth Barna országos bajnok a Rátgéber Akadémia U14-es csapatával

Roszik Zoltán múzeumigazgató és Babák Mihály polgármester a kiállítás megnyitóján

A kiállítás a Tessedik Sámuel Múzeum 70 éves fennállásának állít emléket