in ,

A kiállítás a Tessedik Sámuel Múzeum 70 éves fennállásának állít emléket

Roszik Zoltán múzeumigazgató és Babák Mihály polgármester a kiállítás megnyitóján (Fotó: Babák Zoltán)

“Bemutatja, honnan jöttünk, hova értünk”, fogalmazott Babák Mihály polgármester azon a Tessedik Sámuel Múzeumban rendezett kiállítás megnyitóján, amin Szarvas ikonikus épületeit, tereit mutatják meg fotókon akkor és most jelleggel.

Roszik Zoltán múzeumigazgató felelevenítette, hogy a Tessedik Sámuel múzeum létrejötte dr. Palov Józsefnek köszönhető. Ő, illetve a gimnázium tanárai már korábban elkezdték a múzeum anyagának gyűjtését, amit 1951-től próbáltak meg egy helyre összehozni. Akkor a Szabadság utca 44. alatt hozták létre az első kiállítóhelyet, amit talán már múzeumnak lehet nevezni.

Kétféle fotó látható egy-egy még meglevő épületről, vagy a helyén található területéről.

Az eredetieket egy kidobásra ítélt kupacból Fábri Zoltán mentette meg. A maiakat Valló Zoltán készítette azokkal azonos perspektívából.

“Így tudtuk megmutatni azt, milyen fejlődésen, változáson ment át a város, vagy akárcsak a múzeum, hiszen ez a 70 év nem múlt el nyomtalanul”, mondta Roszik Zoltán.

Szólt a múzeumban történt változásokról is: a Tessedik-tanyára, majd onnan az 1971 és 1975 között zajlott felújítása után a jelenlegi épületbe történő költözésről is. 1979-ben nyílt meg az első állandó kiállítás, ami kisebb-nagyobb változtatásokkal 2017-ig, a következő nagyobb felújításig megmaradt.

“Most is született egy állandó kiállítás, amit nem szeretnének 38 évig meghagyni”, ígérte a múzeum igazgatója.

A tanácskozás résztvevői a hamarosan állandó határátkelőhelyként megnyíló Dombegyház-Kisvarjas határállomásnál.

Előkészítés alatt az M44-es bekötése az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi útba

Dernovics Lászlóné, Judi

Dernovics Lászlóné, Judi emlékére