in ,

Tessedik fia, Lászó – Vály Boldizsár

Vályi Boldizsár Az Akácember 2022. május 2-i olvasópróbáján
Vályi Boldizsár Az Akácember 2022. május 2-i olvasópróbáján (Fotó: Babák Zoltán)

Május 2-án kezdődött meg a Cervinus Teátrumban Pozsgai Zsolt – Gulyás Levente Az Akácember című musicaljének próbája, Dósa Zsuzsa dramaturgiájával és rendezésében. A sajtótájékoztatón a színészek, még nem ismerik a rendezői koncepciót, még nem olvasták a szövegkönyvet, de lélekben már szerepükre felkészülten érkeznek. A sajtótájékoztató után Tatár Bianka és Timkó János színművészekkel, Vály Boldizsár gyermekszínésszel és Egyed Zoltán díszlettervezővel beszélgettem.

Vály Boldizsárral meglepő beszélgetésem volt, mert Boldizsár teljesen felnőttként válaszolt, szavai, gondolatai egy okos, értelmes fiatalembert tükrözött.

Boldizsár a Twist Olivérben Charley szerepét alakítottad, aki mindig vigyázott a nála kisebbekre, így Olivérre is, pedig neki sem jó a sorsa. Hogy érezted magad?

Vály Boldizsár: Nagyon sok mindenben tudtam azonosulni Charley szerepével, aki nem nagy, de már nem is kisfiú, aki mindig gyermekeket óvó, nagytesóként viselkedő gyerek. Nagyon szerettem a karaktert, volt több szöveg nélküli jelenet is, amikor csak játszani kellett, amikor Charley segíteni próbált a nála kisebbeken. Jó szerep, most is szeretem.

Mikor léptél először színpadra?

V.B.: Amikor kisebb voltam, a Valahol Európában szegedi előadásában játszottam Professzor szerepét, akkor kevesebb szövegem volt, mint most. Charley már izgalmasabb feladat volt.

Az Akácemberben komolyabb szereped lesz, Kit játszol?

V.B.: Tessedik Sámuel fiát, Lászlót alakítom majd, itt több szövegem és egy dalom is lesz. Nagyon szeretem a történelmet, a kosztümös filmeket. A jelmezterveket látva, nagyon örülök a ruhának is.

Boldizsár, melyik iskolába jársz?

V.B.: A Gregor József Általános Iskolában vagyok nyolcadikos, és a Tömörkénybe szeretnék menni ének szakra, ahová már fel is vettek. Az iskolában nagyon tolerálják a művészeti beállítottságú diákokat, ezért tudok itt lenni és a múlt hetet is ezért tudtam Szarvason tölteni.

Ilyenkor, hogy jársz iskolába?

V.B.: Az a jó, hogy az első félév már lement – az a fontosabb –, a felvételin is túl vagyok, és ahogy mondtam, az iskola nagyon megértő, mert én vagyok – ahogy mondják „az egyetlen művészpalánta” – aki az iskolai rendezvényeken is szerepel. Gregor József neve kötelezz!

Tessedikről hallottál?

V.B.: Igen, utána néztem a neten. Több téma fogott meg vele kapcsolatban, többek között a higiénia. Édesanyám orvos-gyógyszerész, és ezért ez nagyon megragadt bennem. Tudom, hogy sok gyermeke született, de kevesen maradtak életben. Mi négyen vagyunk testvérek, apukám azt szokta mondani: „Minél többen vagyunk, annál nagyobb a család. Mi együtt vagyunk erősek!” Nagyon tetszik Tessedik, mert megelőzte korát. Amit tett, azzal mindenkinek jót akart. Teljesen önzetlen ember volt, nagyon tiszteletre méltó. Bármennyien is hátráltatták, mindig előre ment, és ez nagyon motiváló ma is. És mindenkor az lesz, minden korban!

Színésznek készülsz?

V.B.: Valójában nem! Csak hobbyként játszom. A szüleim jóvoltából inkább üzleti vállalkozó szeretnék lenni majd.

Hogy kerültél Szarvasra?

V.B.: Megtaláltunk egy felhívást, erre jelentkeztem.

Boldizsár, sok sikert kívánok neked a sulihoz, most László szerepéhez, Az Akácemberben! Köszönöm a beszélgetést!

Galambos Edit

Fotó: Babák Zoltán

A galéria fotói Az Akácember 2022. május 2-i olvasópróbáján készültek.

Mustáros-répás pulykaragu

Mustáros-répás pulykaragu

Dernovics Tamás gólt érő egyéni akciója

Kihozta a maximumot a szezonból a Hunyadi