in

22 hősre név szerint is emlékeztek Csabacsűdön

A Trefort Ágoson Általános Iskola képviselői helyezik el koszorújukat a hősök tiszteletére állított kopjafánál 2022. május 29-én
A Trefort Ágoson Általános Iskola képviselői helyezik el koszorújukat a hősök tiszteletére állított kopjafánál 2022. május 29-én (Fotó: Babák Zoltán)

Épp egy megemlékezésnyi esőszünetet tartott vasárnap a kellemetlenül hűvösre és csapadékosra fordult időjárás vasárnap délelőtt Csabacsűdön, amikor a település lakói rótták le kegyeletüket a magyar történelem hősei előtt.

Molnár József polgármester emlékeztetett, hogy egy 2001-es törvény tette hivatalosan is a hősök előtti tisztelgés napjává május utolsó vasárnapját. “Ezen a napon emlékezünk a néven ismert és a névtelen hősökre, akik ezeréves magyar történelmünk során életüket és vérüket áldozták szeretett magyar hazánk szabadságáért”, fogalmazott a település első embere.

Felelevenítette a magyarság történelmének legnehezebb időszakait, így a tatárjárást, a török ellen vívott csatákat és a hódoltság idejét, valamint a Habsburg-korszakot, a szabadságért vívott legjelentősebb forradalmakat, Rákóczit, az 1848-1849-es szabadságharcot, illetve a világháborúkat.

Részletesebben kitért a második világháború legnagyobb magyar emberveszteségeire, köztük a csabacsűdiekre.

A néven ismert Balatoni Albert, Csonka András, Darida György, Dorogi Pál, Gál György, Galáth János, Gilan György, Janecskó Mihály, Janurik Pál, Juhos Pál, Lestyan György, Lestyan János, Lestyan Pál, Nagy Gyula, Osgyán András, Roszik Mihály, Skultéti András, Sovány Mihály, Szakács András, Tusjak János és Uhljár János, valamint az ismeretlen áldozatok emléke előtt néma főhajtással adóztak a megemlékezés résztvevői.

Molnár József emlékezése után Láng Pál evangélikus lelkész mondott rövid beszédet, illetve áldást.

Az eseményt a Hősök emlékművének megkoszorúzása zárta.

Zalai Mihály, a közgyűlés elnöke

8 milliárddal több osztható ki a megyei TOP Pluszban

A Szarvasi NKK aranyérmes ifjúsági csapata

Arany és bronz: az utánpótlás és a felnőtt csapat is dobogón fejezte be a bajnokságot