in ,

Urbányi Béla: HAKI volt, HAKI van és HAKI lesz

Dr. Urbányi Béla, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gödöllői székhelyű Szent István Campusának főigazgatója a 46. HAKI-napok megnyitóján 2022. május 25-én
Dr. Urbányi Béla, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gödöllői székhelyű Szent István Campusának főigazgatója a 46. HAKI-napok megnyitóján 2022. május 25-én (Fotó: Babák Zoltán)

Az elmúlt héten zajlott a MATE Halászati Kutató Központjának sorrendben XLVI. tudományos konferenciája, a HAKI-napok, aminek Szarvas számára talán legfőbb üzenete a címben szereplő mondat volt.

Dr. Halasi-Kovács Béla, a HAKI intézetigazgatója köszöntőjében először azt említette meg, hogy az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO a kisüzemi halászat és akvakultúra nemzetközi évének nyilvánította 2022-t.

A környező országok kutatóival közösen elnyertek egy LIFE-projektet, aminek a témája az őshonos dunai tokfajok génbanki tevékenységének fejlesztése. Ennek keretében létesül majd egy ivadéknevelő telep, illetve megtörténik az őshonos tokfajok állományainak rehabilitációja a Duna teljes vízgyűjtőterületén. A HAKI a hétéves projektre 1,7 millió eurót nyert.

Dr. Urbányi Béla, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gödöllői székhelyű Szent István Campusának főigazgatója elmondta, hogy nem volt mentes feszültségektől ez az alig több, mint egy év, ami alatt mindenki a helyét kereste a 2021. február 1-én létrejött hatalmas szervezetben, de ezek elsimultak. Ennek lett szerves része a Halászati Kutató Intézet, ami most kutatóközpontként dolgozik. Az elmúlt nyolc hónap már arról szólt, aminek szólnia kell egy kutatóintézeti-egyetemi együttműködésnek, fogalmazott Urbányi Béla, és hozzátette, “ezt képviselik is minden szinten”.

Mindenkit megnyugtatott, hogy

HAKI volt, HAKI van és HAKI lesz.

Cáfolta azokat a mendemondákat, amik arról szóltak, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem vezetése nem gondolkodik a HAKI-ban. Ezek nem igazak, jelentette ki a gödöllői campus főigazgatójaként, hiszen Szarvas is hozzá tartozik.

“A szarvasi felsőoktatási intézménybe újból életet kell lehelnünk, ide képzéseket kell lehoznunk”, hangzottak a szarvasi füleknek kellemesen szavai. Elsőként azon dolgoznak, hogy részben felnőttképzések, részben az alapképzésnek két félévét, illetve a most kialakítás alatt levő halgazdálkodás mesterképzés legalább egy féléve Szarvason legyen.

“Meg kell tölteni a kollégiumokat élettel, az az infrastruktúra, ami most itt rendelkezésre áll, és az elmúlt években felújításra került, azt nekünk használni kell, jó célokra kell használni. Ebben elkötelezettek vagyunk, ebben nagyon komolyan bírjuk az egyetem támogatását”, zárta köszöntőjét dr. Urbányi Béla, és ehhez kérte Szarvas város támogatását.

Babák Mihály polgármester megköszönte, hogy az egyetem, illetve az alája tartozó kutatóintézet vezetése progresszív. Elmondta, nagyon fontosnak tartja, amikor a kutatás és a termelés összekapcsolódik, mert a tudás elengedhetetlen ahhoz, hogy jó dolgokat tudjunk termelni. A jövőt illetően az a meglátása, hogy “nekünk halat kell termelnünk”.

A haltermelés innovációi, illetve az akvakultúra fejlesztése mellett halbiológiai és hidrobiológiai témákban zajlottak két nap főbb szekcióülései.

Szalai Anita 5/a osztályos tanuló és Huszti Erika felkészítő pedagógus, sakkoktató

Benkás országos sakkbajnokot avathattunk

Bány és Zima, azaz Hooligans vs. Gallicoop

Úgy néz ki, eljött a hooligánok ideje