Benkás országos sakkbajnokot avathattunk

Szalai Anita 5/a osztályos tanuló és Huszti Erika felkészítő pedagógus, sakkoktató
Szalai Anita 5/a osztályos tanuló és Huszti Erika felkészítő pedagógus, sakkoktató

2022. május 27-29. között Szolnokon került megrendezésre az Országos Egyéni Diák Sakkolimpiai Bajnokság a Jendrassik György Gépipari Technikum tornacsarnokának épületében, melyen a megyei- és fővárosi bajnok gyermekek mérhették össze tudásukat amatőr (III – IV – V – VI. korcsoportok) és nyílt (I – II. korcsoportok) kategóriákban.

A Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskolából Szalai Anita 5/a osztályos tanuló a megyei bajnoki cím elnyerését követően szerezte meg a jogot az országos versenyen való részvételre lány III. korcsoportban (2010-2011-ben született tanulók), amatőr kategóriában.

Anita kategóriájában 23 sakkozó indult, akik közül legtöbben már értékszám nélküli hivatalos versenyzők, így komoly küzdelemre lehetett számítani. A verseny 9 fordulóból állt, és mivel páratlan számú versenyző indult, így minden fordulóban voltak erőnyerő pontszerzések is az ellenfelek részéről.

A versenyzők rangsora a 4. fordulót követően kezdett kialakulni, ekkor Anita 3 győzelemmel és 1 vereséggel rögtön a 3. helyre került. Ezt szombat délután követte még 1 győzelem és 1 vereség, így a nap végére, a 6. fordulót követően lecsúszott az 5. helyre. Anita vasárnap gyönyörű játékot mutatva egyenesen menetelt előre, a 7. fordulót követően ismét felkerült a 2. helyre. A 9. forduló sorsdöntőnek számított: ha elveszíti, a 2-4. hely valamelyikét szerzi meg, ha viszont megnyeri, országos bajnok lesz. Utolsó ellenfele a mezőny addigi legerősebb játékosa volt, Anitához képest 1 pont előnnyel. Az ellenfél megpróbálta döntetlen felajánlásával kibiztosítani győzelmét, ezt azonban Anita nem fogadta el, és végül megnyerte a játszmát!

Anita a 9 forduló alatt összesen 7 pontot szerzett, és pontazonosság mellett magas Buchholz-értékeinek köszönhetően megszerezte az 1. helyet, és vele együtt a „Magyarország Sakk Diákolimpia Bajnoka” címet.

Anita sakkal kapcsolatos tervei között szerepel, hogy a nyár folyamán értékszám-szerző sakkversenyeken is elindul, és a jövőben már nem amatőr, hanem versenyzői kategóriában vág neki a Diákolimpiai versenyeknek.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Molnár Istvánné Igazgató asszonynak és a Gyermekünkért, Jövőnkért Alapítványnak hitükért és támogatásukért!

Egyúttal köszönjük a szülők (Halmai Éva, Határszéli Zoltán) áldozatos munkáját is!

Gratulálunk Anitának, és további sikeres versenyzést kívánunk!

Huszti Erika felkészítő pedagógus, sakkoktató, a Polgár Judit Módszer trénere

Zizgés-mozgás gyakorlós Lurkó-falván

Dr. Urbányi Béla, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gödöllői székhelyű Szent István Campusának főigazgatója a 46. HAKI-napok megnyitóján 2022. május 25-én

Urbányi Béla: HAKI volt, HAKI van és HAKI lesz