in ,

Hamarosan felgördül a Szarvasi Vízi Színház képzeletbeli függönye

Sajtótájékoztatóval indult a Szarvasi Vízi Színház 2022-es évada
Sajtótájékoztatóval indult a Szarvasi Vízi Színház 2022-es évada (Fotó: Babák Zoltán)

A Szarvasi Vízi Színház június 17-én nyitja kapuit és augusztus 21-én a Gálaműsorral zárul a nyári program. Idén is minden nap történik valami, lesz új műfajú produkció, de a régi bevált előadások sem maradnak el, és megmaradnak a pénzes előadások mellett az ingyenesen nézhető programok is. A Turul Kisvendéglőben tartott Sajtótájékoztatón a házigazdák elmondták mit tartogat a 65 napos nyári évad.

Minden megszólaló hangsúlyozta a hármas egység harmóniáját, fontosságát, ami a Cervinus Tátrum, a Magyar Teátrumi Társaság és a Jókai Színház közötti együttműködést jelenti. A hármashoz csatlakozik Szarvas Város Képviselő Testülete is, akik nélkül a hármas sem működhetne.

Babák Mihály, Szarvas Város polgármestere: A tizenkettedik szezont kezdjük el, amelyből két év volt pandémiával nehezített. Ez a két év Fekete Péternek köszönhetően, de elkezdődött mindkét évben, és a pandémia feloldása után sikeresen zárult. A kultúra közösségteremtő erő, nagyon fontos egy színház életében. Elkészült az évad programja, amit megköszönt a Magyar Teátrumi Társaságnak, a Jókai Színháznak és a Cervinus Teátrumnak. Kiemelte, hogy a Vízi Színház látogatottsága nagyon jó, amit köszön a nézőknek és a szervezőknek.

Fekete Péter, Magyar Cirkuszművészet Nemzeti Központjának Igazgatója, a Vízi Színház művészeti vezetője elmondta, leköszönő államtitkárként és alkotótárskén van jelen. „Az első szó a köszöneté, hiszen az elmúlt négy évben amikor államtitkári feladatok ellátásához erőt kellett szerezni, új impulzusokat kellett gyűjteni, akkor Szarvasra tudtam jönni, mert itt olyan alkotótársakra olyan harmóniára leltem, amelyek segítettek abban, hogy az országos ügyeket is jól tudjam ellátni. Most, hogy az államtitkári zakómat levettem, sokkal több időm és energiám lesz arra, hogy bekapcsolódjak az operatív munkába. Sokat leszek Szarvason és figyelemmel fogom kísérni, hogy kollégáim milyen sikerrel tudták az ország legjobb produkcióit ismét idecsábítani, önöknek, önökhöz. 300 éves Szarvas városa, ezért minden előadáson a 300. néző kapjon egy ajándékot. (Egy szerkezet számol majd.) Az ajándékot én magam fogom biztosítani. Tehát ahány előadás, annyi ajándék lesz.

Az elmúlt négy év során bebizonyosodott, hogy vészhelyzetben is lehet működtetni a kultúrát. A covid időszakában a lelki egyensúly megteremtését biztosította, a lélek újra indításánál a kultúra élen járt. Most a háborús időszakban vagyunk, most is a kultúrára kell számítani. Több ezer ukrán menekült él Magyarországon. Csak a Fővárosi Nagycirkuszban minden reggel és este 130 adag ételt adunk az ukrán artistáknak, akik menekültek. Tíz millió forint csak az előadóművészet terén, amivel segítjük az ukrán menekülteket, de bajban ismerik meg az embert.

Csasztvan András, Dósa Zsuzs, Fekete Péter és Babák Mihály a Szarvasi Vízi Színház 2022-es évadának nyitó sajtótájékoztatóján
Csasztvan András, Dósa Zsuzs, Fekete Péter és Babák Mihály a Szarvasi Vízi Színház 2022-es évadának nyitó sajtótájékoztatóján (Fotó: Babák Zoltán)

Továbbra is fontos, hogy a nehéz anyagi körülmények között élő szarvasi emberek is tudjanak színházba jönni, az ingyenes előadásokat megtartottuk, ami Magyarországon, de egész Európában egyedülálló, hogy az előadások fele ingyenesen látogatható. Fontos, hogy a kultúra elérhető legyen.” – fejezte be Fekete Péter.

Seregi Zoltán, a Jókai Színház igazgatója, a Vízi Színház Művészeti vezetője: A csoda folytatódik! Tizenkét éve dolgozom itt minden nyáron és minden nyár csoda, hiszen már maga az építmény is egy csoda! Az, hogy megfordul itt a magyar színház java határon belül és határon túl. Gazdag program vár az idén is arra, aki ellátogat a Vízi Színház valamelyik előadására. A Szentesi színházat a Jókai Színház üzemelteti, így a nyáron több szentesi színházat szerető néző is eljön, majd Szarvasra. Öröm, hogy megvalósult a Békéscsaba – Szarvas – Szentes háromszög. Felgördül a képzeletbeli függöny, és sok ember számára maradandó élményt fog nyújtani ez a nyár is, mert itt minden nap történik valami!

Szabó Károlyné – Marcsi, Magyar Teátrumi Társaság ügyvezetője, a programok fő szervezője megköszönte Polgármester úrnak, Szarvas Városának, hogy itt lehetnek évről évre. Nagy boldogság számukra. Az a MTT tapasztalata, hogy a színházak nagyon szeretnek Szarvasra jönni, és bizony, verseny van. Szeretnek jönni, mert érzik a közönség szeretetét, ami fogadja őket, amit kapnak előadás után. A program összeállításánál figyelnek arra, hogy amellett, hogy színes programot állítsanak össze, megtartsák azt, ami jó és bevált, de legyenek újdonságok is. Szerda megmarad a gyerekek számára meseelőadásokkal, hétvégén nagyelőadások lesznek, hétközben pedig ingyenes előadásokkal várják a nézőket. Újdonságként említette a Kőszívű – a Baradlay-legenda című produkciót, amelynek az az érdekessége, hogy olvasópróba lesz, vagyis a színészek beszélnek, énekelnek a szövegkönyv szerint, de játék nélkül, viszont nagyszerű a szereposztás. A Monte Cristo Grófja nem maradhat ki. Boldogság, hogy a Made in Hungaryára már nincsen jegy, hogy szinte azonnal elkapkodták.

Csasztvan András, a Cervinus Teátrum ügyvezető igazgatója: Az igazgató először a hármas egység összhangjáról beszélt, a MTT, a Jókai Színház a Cervinus Teátrum és természetesen Szarvas Város Képviselő-testülete között, amely megalapozta a jövőt. Beszélt a MTT közgyűléséről, amelyen 82 tagból, több, mint hatvan tartotta fontosnak, hogy elmenjen és nyári terveiről beszéljen. Büszke, hogy a CT az alapítók között van.

Dr. Dósa Zsuzsa, Cervinus Teátrum művészeti igazgatója: a Cervinus összművészeti programot tervez a július 13-26 között megrendezett XI. Cervinus Fesztivál keretében. Náluk is lesznek ingyenes előadások. A város 300. évének bűvkörére építették fel a fesztivált. Négy a színházban már bemutatott ősbemutató is helyett kap. 2014-ben éppen a Vízi Színházban mutatták be a Csodaszarvast, amit azóta is játszanak, idén ismét a Duna Művészegyüttes táncosaival kiegészülve láthatják a nézők. A Bűvös tojás néptánc alapú mese. A Békési betyárokat az idén mutatta be a színház. A negyedik, amelyiknek itt lesz az ősbemutatója egy teljesen új darab, Az Akácember, amely Tessedik Sámuelnek állít emléket. Az alkotás akaratról, kitartásról, teremtésről, szerelemről, halálról szól. Egy nagyszerű, optimista emberről szóló igazi színházi előadás. A 300 év kapcsán a Szlovák Nemzeti Táncegyüttes műsorával zár a fesztivál. Így alkotunk egy egészet a Magyar Teátrumi Társasággal – fejezte be dr. Dósa Zsuzsa.

A részletes program a szokásos „kék újságban” megtalálható, illetve az elektronikus felületeken is. A Szarvasi Vízi Színház jegypénztára június 15-én nyit.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

A „SZARVASÉRT” Alapítvány pályázata továbbtanulók számára

A benkás sakkcsapat és oktatójuk, Huszti Erika

Benkás csapat sakksikerek a tapasztaltabb mezőnyben