in ,

Szakács Jánosné emlékére egyperces néma főhajtással kezdődött a testületi Csabacsűdön

Néma főhajtással emlékezett a csabacsűdi testület Szakács Jánosnéra, Örménykút polgármesterére
Néma főhajtással emlékezett a csabacsűdi testület Szakács Jánosnéra, Örménykút polgármesterére (Fotó: Babák Zoltán)

Öt fővel ülésezett kedden Csabacsűd Nagyközség Önkormányzatának képviselő-testülete. Minden idők legrövidebbjének testületi ülésének indult, de jócskán elnyúlt.

Szomorú hírrel kezdte Molnár József polgármester az ülést. Elhunyt Szakács Jánosné, Örménykút polgármestere. Tiszteletére egyperces néma csendben hajtottak főt az ülés résztvevőit.

A Csabacsűdi Szolgáltató Nonprofit Kft. taggyűlése 6,627 milliós mérlegfőösszeg mellett 1,019 millió veszteséggel fogadta el a tavalyi évről szóló beszámolót, aminek nagy része, 737 ezer egy partner felszámolása miatt képződött. A Csabacsűdi Szolgáltató Nonprofit Kft. nagyon sokadik volt a sorban, mondta Molnár József polgármester magyarázatképp a kialakult helyzetre. A taggyűlés elfogadta a 2022-es üzleti tervet 100 ezer forintos nyereségre tervezve. A negatív eredmény miatt az önkormányzat 1018836 forint tőkepótlást hajtott végre.

Orosháza és Térsége Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás fenntartása okafogyottá vált, ez év utolsó napján megszűnik. Az ezzel kapcsolatos eljárás részleteiről szóló határozati javaslatokat elfogadta a testület.

Háromféle anyag, kemény lombos, lágy lombos tűzifára és szénre lehet benyújtani pályázatot. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően 408 mázsa barnaszén igénylésére tett javaslatot Molnár József polgármester, a költségvetésből annak 204 ezer plusz ÁFA-s önrészére, valamint helyszínre szállítás költségeire.

Szavaz a testület Csabacsűdön
Szavaz a testület Csabacsűdön (Fotó: Babák Zoltán)

Két fő 100 százalékos támogatás melletti foglalkoztatására kért felhatalmazást a testülettől a polgármester. A három hónapos időszak letelte után lehetőség lesz az alkalmazás folytatására, de a támogatás megfeleződik, tájékoztatta képviselőtársait Molnár József.

A testület hozzájárult a START mintaprogramban felnevelt két hízó sertés levágásához, ami a 2022. július 9-én tartott falunapon az önkormányzati megvendégelésekhez készítendő ételhez biztosít majd hús alapanyagát.

Ebrendészeti feladatokkal kapcsolatban készült egy előterjesztés az aljegyző, Blaskó Péter által. Az aljegyző elmondta, hogy ez év január 1-től az önkormányzatok kötelező ebrendészeti feladatot kaptak, amit kötelező jelleggel meg kell oldaniuk. Két-három darabról van szó éves szinten. Chipolvasóval leolvassák, majd visszaszállítják a gazdájának. Ha ismert a gazda, a befogás és a szállítás költsége őt terheli. Ha nincs chip, akkor az önkormányzatot terheli a szállítási díj, a veszettségi és a kombinált oltás költsége. Felhívásukra egyedül Kondorosról érkezett válasz, így a Kondorosi Állatvédő Egyesületet bízta meg a testület havi 10 ezer forintos díjtétel mellett.

A rövid ülés reményének a következő napirendnél lett vége. Következett az önkormányzati kisbusz ügye, amit többszöri nekifutásra sem sikerült értékesíteni. Ugyan az első felhívásra érkezett ajánlat, de a szarvasi karatésok egy pályázattól tették függővé az üzletet. Nem nyertek, így elálltak a vételi szándékuktól. Hosszas vita után a testület úgy döntött, hogy egy újabb EUROTAX-értékelést követően újra meghirdetik a kisbuszt.

Egy csomagautomatákkal foglalkozó cég megkereste az önkormányzatot, hogy telepítenének egy 24 órában használható napelemmel üzemelő boxot. A hely kérdését nyitva hagyta a testület.

A nyílt ülés végén a falunap szervezésével kapcsolatos információkat osztott meg a polgármester.

A zárt ülésen a polgárőrök elismeréséről esett szó.

Dr. Takács Árpád kormánymegbízott és dr. Melis János, Szarvas város címzetes főjegyzője

Honvédelemért kitüntető cím dr. Melis János szarvasi címzetes főjegyzőnek

Ételosztás az Ótemplomi Szeretetszolgálat előtt

Segítségnyújtás az ellátásokon túl – 30 éves az Ótemplomi Szeretetszolgálat