in ,

Eseménysorozattal emlékeztek az Evangélikus Újtemplom 125 évére

125 éves az Evangélikus Újtemplom
125 éves az Evangélikus Újtemplom (Fotó: Babák Zoltán)

Háromnapos eseménysorozatot szervezett az Újtemplomi Evangélikus Egyházközség az Evangélikus Újtemplom felszentelésének 125. évfordulója alkalmából az elmúlt hétvégén. A programok sora köszöntő igehirdetéssel kezdődött, majd az ART Zenekar, az Akusztik Rock Trió ült a közönség elé.

A három nap során megtekinthető volt egy kiállítás a templom múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Az Országos Levéltárból elhozták a templom eredeti alaprajzát, keresztmetszetét, régi térképeket, feljegyzéseket, köztük azt is, amiben indítványozták a Farkas kocsma távolabb költöztetését a szakrális épülettől. Bemutatták a korábbi lelkészeket fotóval és rövid életrajzzal. A gyülekezet múltjáról tanúskodó képek mellett megjelentek a jövőre vonatkozó tervek is.

“Ha valami jól megy azon nem kell változtatni”, mondta Zahorecz Pál, az esemény főszervezője, és véleménye szerint a lelkületi dolgok jól mennek. “Szeretetteljes kis gyülekezet vagyunk”, fogalmazott az újtemplomiak lelkésze. Az arculaton frissítettek kicsit, megújult a logó, illetve új honlap készült. Példaképe Pálffy István, aki 33 évet szolgált itt. A matek alapján pár évet rá fog tudni húzni nyugdíjig, jelentette ki a rekordara törő lelkész, aki szerelmese a templomnak.

A második nap egy kicsit Melis Györgyről is szólt, akinek 99. születésnapja július 2-án volt. Őt Bartos Pál lelkész indította el az útján, aki kitaníttatta. Melis György mindig is hálás szívvel gondolt az újtemplomiakra. Tanítványa, Clementis Tamás, Tatai Nóra és Hegedűs Valér új repertoárú dalesttel emlékezett rá.

Az ünnepi istentiszteletet Kondor Péter püspök, a poprádi és a pozsonyi-dubravkai gyülekezet lelkészei, valamint Zahorecz Pál celebrálta. A 125 éves templomról előadásokon idézték fel az emlékeket.

Az eseménysorozatra eljöttek a tervezők és az építők dédunokái is.

Fotó: Szojka Cinthia

Nyitány riasztószólóval

Elkészült Kazinczy utca felújítási terve