in ,

A Baradlayak a szarvasi közönséget is meghódították

Fotó: Szojka Cinthia
Fotó: Szojka Cinthia

Szombaton este egy hatalmas produkció érkezett Szarvasra. Ahogy a bevezetőből megtudtuk, Szabó László producer szerette volna, ha az első vidéki bemutatóra itt a Szarvasi Vízi Színház színpadán, ebben a gyönyörű környezetben kerülhet sor.

Szente Vajk – Galambos Attila – Juhász Levente a Kőszívű – A Baradlay-legenda – A nagy olvasópróba – zene és szöveg előadása során a darab színészei elénekelték, elmondták a teljes darabot, tánckoreográfia és színpadi mozgások nélkül. Az előadás rendezője Szente Vajk, producere Szabó László. Különlegessége, hogy nem játék, hanem „felolvasás” történt, és azonnal hozzáteszem, a katarzis óriási volt. A dalok mély érzelmeket mutattak be, melyet a közönség hatalmas ovációval értékelt, majd az előadás végén felállva tapsolta meg a művészeket.

A belépéskor a színpadon egy óriási ledfal volt látható, előtte 15 + 2 szék. Szabó László rövid bevetetője után Szente Vajk elmondta, fontosnak tartja, hogy magyar szerzőktől, magyar íróktól, magyar zeneszerzőktől mutassanak be alkotásokat. Majd egyenként színpadra hívta a szereplőket, akiket röviden és szeretettel mutatott be a közönségnek, majd átadta a művészek kabátjait, ruháit, köpenyeit, akik így ültek le a székekre.

Baradlay Kazimirné Polyák Lilla, Baradlay Ödön Ember Márk, Baradlay Richárd Fehér Tibor, Baradlay Jenő Veréb Tamás.

Lánghy Aranka Katona Kinga, Liedenwall Edit Kovács Gyopár, Plankenhorst Antoinette Náray Erika, Plankenhorst Alfonsine Kováts Vera.

Erzsébet királyné szerepében Miklósa Erika.

Rideghváry Bence Juhász Levente, Tallérossy Zebulon Szerednyey Béla, Pál úr Barabás Kiss Zoltán, Palvicz Ottó Berettyán Sándor, Ramiroff Leonin Pásztor Ádám, Haynau tábornok Nagy Sándor. Felvételről láthattuk Baradlay Kazimír szerepében Mécs Károlyt, aki a Várkonyi Zoltán rendezte filmben Richárdot alakította.

A színpad két szélére – mintegy védve a szereplőket – a rendező és a producer ült le – mindkettőjüknek szerepe is volt. A rendező a helyszíneket, helyzeteteket mutatta be a jelenetek előtt, a producernek kisebb prózai szerepek jutottak.

Az ismert történet keretjátéka az események után húsz évvel játszódik, amikor találkozik Baradlay Kazimírné Erzsébet királynővel, aki kéri, hogy mesélje el, amit átélt. Így elevenedik meg a Baradlayak legendája.

Hihetetlen jó zenei anyag, kiváló szövegkönyv, sokatmondó versek születtek a zenéhez. Az előadóművészek szeretettel, érzelemmel telt előadása sokáig megmarad a nézők szívében, lelkében. A ledfalon a dalok szövegét olvashattuk, de érdemes volt a színészi játékot is figyelni, mert elképesztő energiákat mozgattak meg. Nagyon nagy összhang érződött a színpadról, érezni lehetett, milyen szeretettel született a darab, a művészek, az alkotók mennyire tisztelik egymást. Magával ragadó előadást láttunk, pedig a téma nem nyáresti, könnyű szórakozás, mégis, aki ott volt, semmilyen könnyed darabért nem cserélte volna el. Valóban csak szuperlatívuszokban lehet írni róla. A közönség felocsúdása, hogy állva tapsol, mindent elárul, mert itt, Szarvason, a Vízi Színház nézőterén nem túl gyakran fordul elő, itt valóban csak a nagyon színvonalas előadások részesülhetnek benne. Ez ebben az évben először történt.

Galambos Edit

A fotókat Szojka Cinthia készítette.

Levendulás rizottó

Levendulás rizottó

Eva Javorská Az Akácember 2022. május 2-i olvasópróbáján

Eva magasságokat és mélységeket is átél Terézként