in ,

Beköszöntött a betyárvilág Szarvason

A kényszerből betyárrá lett Sándor és Herz Konrád szerepében Szente Árpád Csaba és Varga Viktor a Békési betyárok előadásán 2022. július 19-én
A kényszerből betyárrá lett Sándor és Herz Konrád szerepében Szente Árpád Csaba és Varga Viktor a Békési betyárok előadásán 2022. július 19-én (Fotó: Babák Zoltán)

A Szarvasi Vízi Színházban ingyenes előadás keretében mutatta be a Cervinus Művészeti Fesztivál 7. napján Belinszki Zoltán – Szekér Gergő – Varga Viktor Békési betyárok című folk musicaljét Varga Viktor rendezésében, amely teltházat vonzott a nézőtérre.

A falu csárdájának tulajdonosa az árva Rózsi (Eva Javorská), akinek szépsége, kedvessége felkelti a férfiak érdeklődését. Herz Konrád (Varga Viktor), osztrák rendőrtiszt kémkedni érkezett a faluba, közben beleszeret a szép csárdáslányba. Kótya Pista (Kiss Péter Balázs) is vonzalmat érez a lány iránt, aki azonban Sándort (Szente Árpád Csaba), a kényszerből betyárrá lett fiatal férfit szereti. Sándor elhatározza, belép a betyárseregbe, mert Kossuth Lajos amnesztiát ígért a betyároknak, így esély nyílna a fiatalok házasságára.

A falusiak betyárbatyut készítenek Sándornak, amiből a falu bírója, Miklós ’bá (Nádházy Péter) is részesül. Megérkeznek Herz Konrád katonái is, akiket azonban valaki megmérgez, ahogy később Konrád is ez által veszti életét, éppen azután, hogy szerelmet vall Rózsinak. A falu özvegy bírója rájön, hogy Rózsi áll a mérgezések mögött, ezért az erőszaktól és a zsarolástól sem riad vissza, hogy megszerezze magának a lányt. De Rózsit keményfából faragták…

„A csárdában a falu népe, magyarok és tótok, okosak és kótyák, szemérmesek és kikapósak adnak színes hátteret a cselekménynek” – áll a szinopszisban.

Szekér Gergő zeneszerző, Belinszki Zoltán szövegíró, Oláh Márkó és Szabó Róbert koreográfusok nagyszerű munkát végeztek, a dalok modern hangszerelésben szólaltak meg, a szövegekben megjelent a békési tájszólás, s mindezekhez jól illeszkedtek a koreográfia elemei.

A rövid jelenetek filmszerűen peregtek, a világítás (Valach Vendel), a hangeffektek (Kis László), ha kellett feszültséget, ha kellett lágyságot mutattak. Modern feldolgozás született, mai hangzás – és látványvilággal, amelyet a darab rendezője, az alkotótárs, Varga Viktor hangolt össze.

Az események leginkább Rózsi alakja köré épülnek, nem véletlen az sem, hogy a plakáton Rózsi (Eva) viseli a betyárkalapot. De Sándor, Herz Konrád, Kótya Pista és Miklós ’bá szerepe is fontos a történetben, mindannyiuk játéka remek összhangot mutatott egymással és a táncosokkal együtt, akik a falusiakat is alakították. Árgyelán Edina Kitti, Balázs Henrietta, Oláh Márkó, Szabó Róbert, Fabó Marcell, Kozsuch Mihály és Srassburger Csaba kisebb szerepeket is kaptak, lüktető, mozgalmas jelenetekkel, táncokkal fűszerezték a történetet.

A jelmezek Balázs Henrietta, a díszlet Salgó Balázs és Varga Viktor munkája.

A közönség hosszú tapssal köszönte meg a színészek munkáját.

A dal fináléjának részlete Belinszki Zoltán tollából:

„Tanulj a hibánkból, kedves gyerek!

Ne hagyd, hogy győzzenek a percemberek!

Azt válaszd társul, kit szíved szeret.

Jóban jártok, együtt mindent lehet.”

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Két év kihagyás után programok erős sora a csabacsűdi falunapon

Harruckern János György szobra jelenlegi helyén

Harruckern életre kelt, keresi a helyét