in , ,

Még három vasárnap a Szünidei Állatmustrából

Jávorszarvasok a Körösvölgyi Állatparkban
Jávorszarvasok a Körösvölgyi Állatparkban (Fotó: Babák Zoltán)

Tavasszal érkezett a Körösvölgyi Állatparkba az a fiatal jávorszarvas ünő és testvére, egy bika, akiknek a Szünidei Állatmustra programsorozat keretében történt látványetetésére július utolsó vasárnapján került sor. A szünidő kezdete óta többek között már az európai bölények, a vörös róka, a vaddisznók és a fakó keselyű táplálkozási szokásait is megtekinthették az érdeklődők. Az állatpark eme két fiatal lakójának répacsemegével, illetve fűzfahajtással kedveskedtek gondozóik.

Az állatpark létrejöttekor küldetéseként fogalmazták meg, hogy a Kárpát-medence őshonos állatvilágát mutassák be. A jávorszarvasok ilyenek. Az utolsó jégkorszak idején őshonosak voltak ezen a területen, de a klímaváltozás, illetve az urbanizáció északabbra szorította őket vissza. A 80-as években az orosz hadsereg tagjai vadászati céllal hoztak néhány példányt. Akkor az Északi-középhegység erdeiben szabadon is lehetett látni párat közülük.

“Ez a két példány jól érzi itt magát, megszokták a helyüket. Egyre szelídebbek, kezesebbek. A látogatókhoz is hozzászoktak már”, mondta Körömi Krisztina a Körösvölgyi Állatpark vezetője.

Aki lecsúszott a korábbi látványetetésekről, még bepótolhatja. Augusztus 14-én a borzok, 21-én a szürke farkasok kapnak élelmet, illetve közönséget. A Szünidei Állatmustra augusztus 28-án a gímszarvasokkal zárul.

Egy nappal előtte, augusztus 27-én az Állatkertek éjszakájára várják az érdeklődőket a Körösvölgyi Állatpark munkatársai.

Dr. Jakab Gusztáv a Körös árterében sárga nőszirmot fotóz (Fotó: Babák Zoltán)

Interjú jelent meg a National Geographicban Jakab Gusztávval

Bevonulnak a szegedi pomponosok a zadari XVII. European Majorette Sport Championshipen

Szarvasi lányok a zadari Európa-bajnokságon