in ,

Szarvasi lányok a zadari Európa-bajnokságon

Bevonulnak a szegedi pomponosok a zadari XVII. European Majorette Sport Championshipen
Bevonulnak a szegedi pomponosok a zadari XVII. European Majorette Sport Championshipen

A Szegedi Tudományegyetem pomponosai, az SZTE-SZRSC PomPom Girls nemrég mazsorett sport Európa-bajnokságon vett részt. A csapatnak négy szarvasi tagja is van: Fabó Csenge, Nyerges Alíz, Uhljar Janka és dr. Uhljar Luca a lányok edzője, a csapat kapitánya.

Az SZTE-SZRSC PomPom Girls 2020 szeptemberében alakult meg Luca vezetésével. Ekkor még csak 7 lány volt a csapatban, köztük Janka és Csenge is. A pandémia alatt online mazsorett versenyeken vettek részt, majd 2021. szeptemberben kelt igazán életre a csapat. Ekkor csatlakozott többek között Alíz is. A taglétszám megduplázódott, majd a tanév alatt még tovább nőtt. Jelenleg 18 fő edz Luca vezetésével az SZTE különböző karjairól, illetve utánpótlásként a csapat tagja két Radnóti gimis is. A lányok idén kezdtek el személyes részvétellel versenyezni, majd egyik dolog következett a másikból, és az idén már az Eb-n találták magukat.

A Majorette Sport World Federation sportszövetség által rendezett XVII. European Majorette Sport Championship 2022. június 22-26. között zajlott a horvátországi Zadarban. Az európa bajnokság öt napja alatt összesen 12 ország 99 egyesülete 53 kategóriában, 623 versenyszámban kb. 4000 nevezéssel vett részt. A nagyszabású nemzetközi versenyen való szerepléssel az SZTE-SZRSC pomponlányainak régi álma vált valóra. A lányok senior stage pompom group kategóriában igen erős mezőnyben a 15. helyet szerezték meg.

Dr. Uhljár Lucát kérdeztük az eredményről, az oda vezető útról.

Mennyi edzés van ebben az eredményben?

A teljes felkészülés egy hosszabb időszak volt. A koreográfiát az őszi szemeszterben kezdtük el megtanulni, majd tavasszal a folyamatos tagbővülés miatt alakítgattuk. Őszintén szólva, a dolog közel sem volt zökkenőmentes. Ahhoz, hogy kvalifikációt szerezzünk Zadarba, először a Majorette Sport Országos Bajnokságon kellett megfelelően magas pontot kapnunk. Ez áprilisban volt Hódmezővásárhelyen. Annak a hónapnak a második fele nagyon nehéz volt a csapat életében, mert majdnem minden napra jutott egy fellépés, majd hétvégén a verseny. Felléptünk a különböző kari sportnapokon pl. hétfőn, kedden és pénteken, mellette edzettünk hétfőn és csütörtökön, amin a hétvégi versenyre készültünk. Ez ment két hétig az egyetem mellett. De mindig nagyon büszkén mondom, hogy milyen szuper csapatom van – ezt is megcsináltuk. Mindenki odatette magát. Az ob-n ezüst minősítést kaptunk és sikerült a kvalifikáció is. Ezután jött a következő kihívás: kiderült, hogy a 18 fős csapatból hárman nem fognak tudni eljönni velünk, ezért át kellett alakítani a térformákat és egy kicsit a koreográfiát is még az Eb. előtt. A mazsorettben a hangsúly az eszközhasználat mellett a szép mozgáson és csapatok esetén a szinkronitáson van. Egy erős koreográfia nemcsak az ötletességen múlik, hanem tökéletesen egyszerre kell azt kivitelezni is. Éppen ezért minél többet tudunk együtt gyakorolni, annál jobban összeszokik a csapat, és annál szebb lesz a végeredmény. Fontos a színpadi rutin is, amiben a fellépések tudnak segíteni.

De visszatérve az eredeti kérdésre, az a 15 lány, aki végül versenyzett az EB-n, a koreográfiát már megtanulta korábban, de a végső formába öntése a verseny előtt közvetlenül, egy két hetes intenzív időszakban történt. Ehhez persze kellett az összeszokott csapat, amit az előbb említettem. Talán azért tud erős lenni a csapatunk, mert vannak benne kis társaságok, akik régebben is egy csapatban versenyeztek, így nekik könnyű együtt dolgozni. Mi négyen, a szarvasi lányok is ilyenek vagyunk, hiszen anno mindannyian a Lendület Sport- és Szabadidő Clubban aerobikoztunk Springelné Zita vezetésével. Innen ismerjük egymást, ezért hasonló a mozgásunk és hiszem, hogy emiatt mutatunk jól, amikor egyenruhában, egyensminkben, egyforma frizurával és egyforma mozdulatokkal táncolunk a színpadon.

Mennyiben hasonlít a mazsorett az aerobikhoz?

Vannak hasonlóságok, igen, hiszen mindkettő sportágban pontozzák a kivitelt és a művészi hatást. A kivitelhez tartozik a mozdulatok tisztasága, a feszesség és a szinkronitás, míg a művészi hatásban a ruha, a zene és a mozgás harmóniája, valamint az ötletes megjelenítés tartozik. Az aerobikban a harmadik pontozási kategória a kötelező és választható nehézelemek helyes kivitelezéséért jár. Végülis ez teljesen megfelel a mazsorett harmadik pontozási kategóriájának, ami az eszközhasználat. Annyi a különbség, hogy utóbbiban a botot vagy pompont kell dobni, gördíteni vagy cserélni egymással, nem pedig tornaelemeket bemutatni.

Pontosan a két sportág hasonlósága miatt jutott eszembe, hogy meghívom Csengét és Alízt is az SZTE pompon csapatába. A húgom nem volt kérdés, mert ő a korábbi egyetemi pomponcsapatnak is tagja volt velem együtt. Úgy látom, hogy mindenkinek hiányzik ez a fajta mozgásforma, aki gyerekként több évig aerobikozott. A csapatmunka, a fellépések öröme, a verseny izgalma – ezt mind visszakapjuk a mazsorettben is. Személy szerint nekem nagyon sokat ad az, hogy a pomponcsapat edzője lehetek. Hatalmas élmény, amikor egy óriási sportarénában, nemzetközi zsűri előtt táncol a csapat. Ide nem jutottam volna el korábbi edzőim nélkül, hiszen mindenki saját élményekből táplálkozik. Köszönöm Somogyi Zsuzsa, Springelné Zita és Baráth Beáta edzői munkáját! Végül pedig szeretném még egyszer megköszönni a lányoknak, hogy az egyetem mellett szakítanak időt erre a versenysportra is! Sok munka volt benne. Szép volt lányok, szép volt SZTE-SZRSC PomPom Girls!

Az Európa Bajnokságon versenyző csapat:

  • Dobos Vivien (SZTE ETSZK)
  • Fabó Csenge (SZTE GTK) – pénzügy-számvitel
  • Galambos Adrienn (SZTE ETSZK)
  • Hegyi Réka (SZTE BTK)
  • Horvát Eszter (SZTE GTK)
  • Jójárt Emese (Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium)
  • Kobrehel Nikolett (SZTE TTIK)
  • Kondász Andrea (SZTE JGYPK)
  • Lelóczki Éva (SZTE BTK)
  • Nyerges Alíz (SZTE ETSZK) – gyógytornász
  • Oravecz Fanni (SZTE TTIK)
  • Szőke Panna (Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium)
  • Török Petra (SZTE ÁJTK)
  • Uhljar Janka (SZTE TTIK) – kémia, matematika tanár
  • Dr. Uhljar Luca (SZTE GYTK) – csapatkapitány – gyógyszertechnológus PhD-hallgató

Jávorszarvasok a Körösvölgyi Állatparkban

Még három vasárnap a Szünidei Állatmustrából

DJ Savage fellépés közben

Lázadás: Hamarosan megjelenik Szrnka Árpi ‘Savage’ új albuma, a Sabotage