in , ,

Bemutatták Békésszentandrás új szennyvízkezelőjét

Zajlanak a munkálatok Békésszentandrás új szennyvízkezelőjén 2022. augusztus 11-én
Zajlanak a munkálatok Békésszentandrás új szennyvízkezelőjén 2022. augusztus 11-én (Fotó: Babák Zoltán)

Már javában épül Békésszentandrás új szennyvízkezelője. A projekt jelenlegi állását a Sport- és Vitaminnap megnyitóján mutatták be a téma iránt érdeklődőknek.

Békésszentandrás kinőtte a technológiailag is elavult szennyvíztisztítóját. Az új, megvalósítás alatt levő kezelő félüzemben tudja teljesíteni a jelenlegi feladatot. A maradék kapacitás ki tudja majd szolgálni az esetleges üdülősori rákötéseket, illetve arra is lehetőséget nyújt, hogy az újonnan létesülő ipari üzemek vizét is feldolgozzák.

A projekt közösség számára történő bemutatása a Sport- és Vitaminnap keretében volt ma délelőtt. Ezen Sinka Imre polgármester elmondta, hogy forintálisan ez Békésszentandrás eddigi legnagyobb beruházása. A településen belül csak a Szent Imre és a Deák Ferenc utcát érintette, minden más a lakott területen kívül zajlik. A jövő szempontjából különös jelentőségű a projekt, mert a szennyvízhálózattal el nem látott részek közművesítésére is tudnak pályázni.

A beruházást Gombkötő-Molnár Gabriella, a projekt ügyintézője mutatta be. A beruházás kezdete még 2019 áprilisára esett. Fizikailag 2022. január 17-én kezdődött meg a munkavégzés. Akkor, amikor a fenéklemezt betonozták, már hírt adtunk az építkezésről. Azóta elkészült a biológiai és a fertőtlenítő műtárgy, jelenleg a kezelőépület, valamint az iszaptároló csarnok szerkezetépítési munkálatai zajlanak. A próbaüzemnek jövő év február 1-én el kell kezdődnie, mert a vízjogi létesítési engedélyt úgy adta meg a hatóság, hogy a hathónapnyi próbaüzemnek egy téli hónapot is magában kell foglalnia. Az átadásnak 2023. november 11-e előtt meg kell történnie.

Elhangzottak a beruházás főbb számai is. Az 1,7 milliárdos összköltségvetésű fejlesztéshez a település 1,53 milliárd támogatásban részesült belügyminisztériumi forrásból. A telepen belüli fejlesztéseken túl az azon kívül eső hálózaton is történnek fejlesztések. Kicserélnek 475 méternyi gerincvezetéket, illetve javításokat végeznek a már meglevő átemelőknél, valamint a bekötővezetékeken.

A jövőbeni üzemeltető, az AlföldVíz Zrt. képviseletében Tinkáné Zvara Erzsébet elmondta, hogy a napi 660 köbméter szennyvizet megtisztítani képes beruházás célja a felszíni és felszín alatti vizek terhelésének csökkentése. Az üzemeltető jelen fázisában tapasztalataival tudja segíteni a beruházót, miután 133 településen üzemeltetnek ivóvízhálózatot, és 67 szennyvíztisztító telepet a hozzájuk tartozó hálózattal.

Vígh Zsolt, a MATE mesterképzéses hallgatója egy környezetvédelmi előadást tartott, amire épülve a hallgatók tesztet tölthettek ki. A projektbemutatót követően a helyes megfejtők között ajándékokat sorsoltak ki.

DJ Savage fellépés közben

Lázadás: Hamarosan megjelenik Szrnka Árpi ‘Savage’ új albuma, a Sabotage

A Hunyadi gólját Tasi Kristóf szerezte

Döntetlennel kezdte a szezont a Szentandrás