in

Szarvas ma: Új, képekkel gazdagon illusztrált könyv jelent meg Szarvasról

Babák Mihály polgármester írt a könyvbe
Babák Mihály polgármester írt a könyvbe (Fotó: Babák Zoltán)

Szerettek volna valami maradandót alkotni Szarvas újratelepítésének 300. évfordulójára a Digitális Kalamáris gyorsnyomda tulajdonosai. Az ötletek közül Keserű Zsuzsa azon koncepciója futott be, hogy legyen ez egy képeskönyv, amibe az írásokat olyan szarvasiaktól kérjék, akik vagy egész életüket itt élték, innen vagy ide származtak, elértek valami, ismertté váltak, ezáltal vitték Szarvas hírét is.

Nagyon tetszettek neki Gaál Roland facebookos fotói, így erre alapozták a könyv képi anyagát. Melléjük szarvasi írókat, irodalmárokat kértek meg, öntsék versbe, prózába, vagy valamilyen karakteres formába, mit jelent nekik Szarvas. A könyv végül további fotósok képeivel lett teljes.

“Szeretem munka volt”,

mondta Tatai László a szerkesztés folyamatáról, aminek eredményeképp született meg a

Földedre hullva – szarvasiak Szarvasról

című kiadvány.

88 fotó, 22 emlék és vallomás, 11 novella és kispróza, 30 vers; összesen 33 szerző, 7 fotós, 6 irodalmár, 22 közéleti személyiség, valamint a két szerkesztő munkája jelenik meg a könyvben, vont statisztikát Tatai László a pénteki bemutatón.

“Nagyon szép ajándékot kaptunk Tatai Lászlótól és a szerzőktől, mert ez egy fantasztikus dolog”, mutatta a könyvet a széksorokban ülők felé Babák Mihály polgármester. Más települések “irigyek ránk, mert ebben a városban van olyan szellemi tőke, olyan erény, és olyan polgári gondolkodás, mentalitás, amely képes egy ilyen évfordulót méltóképp megünnepelni”, fogalmazott a városvezető.

A könyv borítóján Gaál Roland fotója látható
A könyv borítóján Gaál Roland fotója látható (Fotó: Babák Zoltán)

Gaál Roland elmondta, mikor a Digitális Kalamáris tulajdonosai megkeresték a képek ügyében, néhány napon belül besétált hozzájuk ötszázzal. Nem tartja jónak a képeit, de számára a fotózás az örömöt jelenti, illetve ha azokkal örömöt szerez másoknak. A munka Tatai Lászlóval izgalmas volt, mert mindig fókuszt tudtak tartani. Eredménye egy olyan könyv, amit oda tudnak adni azoknak, akik Szarvasra jönnek, vagy ajándékba lehet vinni olyanokhoz, akikhez elmegyünk, foglalta össze a fotós.

A szerzőtársak közül Váradi László kért szót. Nem hazabeszélve elmondta, Szarvas a halak, a rizs és a vizek városa. Ha megkérdezik, hogy 500 év múlva lesz-e Szarvas, akkor ő azt mondja, hogy igen, ezek miatt lesz.

37 bangladesi egy litván vezette osztrák kisteherautóban Szarvason

A 2022-es nyári színházi évad díjazottjai

Átadták a nyári előadások díjait a Vízi Színházban