in ,

Átadták a nyári előadások díjait a Vízi Színházban

A 2022-es nyári színházi évad díjazottjai
A 2022-es nyári színházi évad díjazottjai (Fotó: Gácsiné Petrovics Szilvia)

Az idő ismét kegyes volt, a díjazottakhoz, a szervezőkhöz, a fellépő művészekhez és a közönséghez, mert eső nélkül száraz székekre ülhetett le a közönség vasárnap este. Augusztus 21-én véget ért a Magyar Teátrumi Társaság június 17-től tartó szakasza, a 12. évad, amely a szokásoknak megfelelően egy nagyszabású gálával zárta „kapuit”, és átadták a XI. Magyar Teátrumi Nyári Fesztivál 15 előadásából kiválasztott alkotóknak a díjakat, amelyeket egy nyolc fős társadalmi zsűri ítélt oda a művészeknek. A zsűri tagjai: dr. Kutas Ferenc, a zsűri elnöke, Babák Mihály, dr. Melis János, Mihaleczné Kovács Mária, Paluskáné Udvarhelyi Judit, Gombárné Bata Mária és Galambos Edit Ágnes.

A gála lebonyolítását Fekete Péter Jászai Mari díjas rendező, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója és Szabó László a Magyar Teátrumi Társaság titkára celebrálta. A gálát Fekete Péter rendezte.

A Legjobb előadás díját a Veszprémi Petőfi Színház Esőember című előadásáért Oberfrank Pál a színház igazgatója vette át, aki a darab címszerepét Raymond Babbitt szerepét is alakította.

A Legjobb rendező Szente Vajk, a Legénylakás (Játékszín) című előadás rendezője, sőt írója, főszereplője is volt. Szente Vajk videóban üzent a közönségnek külföldi útja miatt, a díjat édesapja, Szente Béla vette át. Szente Vajk egy másik remek fesztiválelőadás, a Macskafogó (József Attila Színház) rendezője és írója is.)

A Legjobb női főszereplő díját Vándor Éva Jászai Mari-díjas színművésznő kapta, a Zenthe Ferenc Színház Apácák című musicaljének Maria Regina nővér szerepéért.

A Legjobb férfi főszereplő díját Timkó János színművész, a Cervinus Teátrum Furcsa pár című előadásában Oscar Madison szerepéért kapta.

A Legjobb férfi mellékszereplő Csonka András színművész, a Játékszín Legénybúcsú című előadásában játszott, Mr. Watt, egy úriember szerepéért kapta.

A Legjobb női mellékszereplő Bódi Barbara színművésznő lett, a Turay Ida Színház Úrilány szobát keres című vígjátékban Jolán szerepéért (aki éppen válni akar). Barbara viszont éppen nászúton van, egy rövid videóban üzent a közönségnek, a díjat Darvasi Ilona, a Turay Ida Színház igazgatója vette át.

A Legjobb díszlettervező Igaz-Juhász Katalin a Békéscsabai Jókai Színház Trianon című előadásának díszletéért.

A Legjobb jelmeztervező Kovács Ivette Alida a József Attila Színház Macskafogó című gegparádé jelmezeiért. Ivette nem lehetett jelen, ő is videóban üzent a közönségnek. A díjat Galambos Attila vette át, aki a Macskafogó dalszövegeit írta, de nagyon sok musical dalszövegének az alkotója.

Szarvas Város Önkormányzatának különdíja a Szarvasi Vízi Színház 2022. Nyári évada kimagasló közönségélményt nyújtó cirkuszi előadásának művészeti megvalósításáért Graeser József (Dodi) részére.

Szarvas Város Önkormányzatának különdíja a Zentai Magyar Kamaraszínház részére, a Szarvasi Vízi Színház 2022. Nyári évada során bemutatott Tündér Mira című előadásért.

Szarvas Város Önkormányzatának különdíja Tóth Gábor hangtechnikus részére, a Szarvasi Vízi Színház előadásainál az idei- és korábbi évadokban nyújtott Kimagasló szakmai teljesítményéért.

A díjátadások közben Szomor György, Gulyás Attila, Nagy Róbert, Ormándy M. Keve, Puskás Dani, Bartus Botond, Berndt Richárd, Laszkó Viktor, Szász Borisz, Márki Szabina, Király M. Alexandra a Jókai Színház fiatal művészei musicalekből énekeltek, a Viharsarok Táncszínház táncosai táncoltak, Mlinár Péter vezetésével, a dalokat Rázga Áron vezette zenekar kísérte. Valamint látványosabbnál látványosabb, lélegzetelállító artista produkciókat láttunk Ukrán artistáktól.

Fekete Péter egy kis statisztikát is ismertetett: 64 este játszottak és 60.000 néző élvezhette az előadásokat, koncerteket, irodalmi esteket. Tizenegy éve változatlan sikerrel, teltházzal van műsoron, és kihagyhatatlan a Monte Cristó grófja című előadás. Ebben az évadban minden fizetős előadáson a 300. néző ajándékot kapott, így volt ez tegnap este is.

A Newjság és a magam nevében szeretettel gratulálok a díjazottaknak.

Galambos Edit

A fotókat készítette: Gácsiné Petrovics Szilvia

Babák Mihály polgármester írt a könyvbe

Szarvas ma: Új, képekkel gazdagon illusztrált könyv jelent meg Szarvasról

Novák Katalin köztársasági elnök és dr. Illés Károlyné Botyánszky Anna

Békés megyéből származik a pápa ajándéka