in ,

Az élőhelyvédelem volt a tematika az Állatkertek éjszakáján a Körösvölgyi Állatparkban

Az Állatkertek éjszakája a Körösvölgyi Állatparkban (Fotó: Babák Zoltán)

Tizenegyedik alkalommal került megrendezésre az Állatkertek éjszakája, amihe z hetedik éve csatlakozott a Körösvölgyi Állatpark is. Az országos eseményre augusztus utolsó szombatján került sor, amikor a szarvasi mini állatpark hosszabbított nyitvatartással várta az érdeklődőket.

“Minden évben igyekszünk valamilyen témakör köré csoportosítani ezt az eseményt. Ebben az évben az élőhelyvédelem kapta a főszerepet. Úgy gondoltuk, hogy az állatfajok megismertetésén túl ez egy olyan fontos téma, amiről beszélni kell. Meglepően sokakat érdekel, hogy egy-egy faj létszámalakulását hogyan befolyásolja az élőhelyek változása, illetve az emberi befolyás”, árulta el a nap tematikájáról Körömi Krisztina, a Körösvölgyi Állatpark vezetője.

A nap során arra is igyekeztek tippeket adni, hogy hogyan éljünk együtt azokkal az állatokkal, akikkel akár közvetlen lakókörnyezetünkben nap mint nap találkozhatunk, melyek azok a tényezők, amik az emberi befolyásunk által veszélyezteti őket. Példaként hozta fel a nap egyik témáját, a gyöngybaglyokat, amik civilizációs környezetben is gyakran előfordulnak.

A nap többi részében a gímszarvasok, az európai bölények, a jávorszarvasok, a szürke farkasok is sorra kerültek. Ezeket a fajokat azért választották ki e tematika kapcsán, mert mindegyikük élőhelyének változásában nagy szerepet játszott az ember térfoglalása, ami nagyban befolyásolta az állatok létszámalakulását.

Sakálvokál és denevérdetektorozás is volt az Állatkertek éjszakáján

Az est zárásaként sakálvokált hallhattak a látogatók. Ennek során felvételről sakálhangot szólaltattak meg, hogy megfigyeljék, hogyan reagálnak az állatparki egyedek. Az aranysakál azon fajok egyike, ami természetes módon terjeszkedve foglalja vissza korábbi élőhelyét, árulta el Körömi Krisztina.

A programok sora – ahogy az a nap tematikus elnevezésében is szerepelt – a “Vizek mélyétől” kezdődött. Elsőként tokhalféléket mutattak be a NAIK HAKI szakembere, dr. Káldi Jenő segítségével. Ezek a halak azok, amik nagyon megszenvedték a vizes élőhelyek változásait, a műtárgyak létesítése okozta változásokat.

Ahogy a nap haladt, és az egyre hamarabb érkező este leszállt, a programsor az Anna liget denevérfajainak bemutatásával zárult. Ehhez szakértőként dr. Dobrosi Dénes várta az érdeklődőket, aki denevérdetektort is bevetett a szemléltetés érdekében.

Ha már Szarvas 300, akkor úgy időzítettük, hogy a gímszarvasok bemutatójára érkezzünk. Bencsik Antal, a park munkatársa mondott el mindent a körülötte állóknak a kifutóban látható egyedekről, köztük a hímről, Bátorról, aki előtte modellt állt egy esetleges városi logófrissítéshez.

Parmezános pulykamell

Parmezános pulykamell

A 2022-ben végzett 12.A osztály

Továbbtanulási eredmények a Vajdában