in ,

Továbbtanulási eredmények a Vajdában

A 2022-ben végzett 12.A osztály
A 2022-ben végzett 12.A osztály

A 2021/2022-es tanév 85 végzős vajdás diák sikeres érettségi vizsgájával zárult. A gimnázium azonban nem szakít meg azonnal minden kapcsolatot a leérettségizettekkel, hiszen minden évben kíváncsian várjuk, hogy kinek hogyan teljesül az a vágya, amit a továbbtanulásáról, a jövőjéről szövögetett az elmúlt négy év során. Július 21-én kihirdették a felvételi ponthatárokat, ezzel a várakozásnak szinte mindenki számára vége szakadt, és a Facebook megtelt az új iskolákat megjelölő bejegyzésekkel.

A tavalyi végzős osztályfőnökök előtt állt a feladat, hogy elérve már elballagott tanítványaikat megtudják, hogy ki hol folytatja majd a tanulmányait szeptembertől. Ez meglehetősen nagy kihívás a nyári időszakban, mikor sokan nyaralnak, dolgoznak vagy épp kiheverik a gimnáziumot. Az akadályt azonban sikerrel vettük, és augusztus elejére (majdnem) mindent meg is tudtunk.

Kiderült, hogy a végzősök mindössze egy százaléka döntött úgy, hogy vár még a továbbtanulással vagy egyenesen a munkaerőpiacon próbál szerencsét. Egy fő önkéntes katonai szolgálatra jelentkezett. A többiek három utat választhattak: elhelyezkedhettek a szakképző intézmények valamelyikében, a felsőoktatási szakképzésben vagy valamelyik egyetemen.
A szakképzésben továbbtanulók rendkívül szerteágazó területeken sajátíthatják majd el új szakmájuk ismereteit. Lesz közöttük, aki logisztikát, épületgépészetet, csecsemőgondozást tanul, másokból asztalos, fodrász vagy éppen fogtechnikus lehet idővel.

A felsőfokú szakképzésbe idén kevesebben jelentkeztek, ennél fogva öt diákunk folytatja majd tanulmányait a BGE, a SZTE, a DE, a NJE vagy a SZE valamelyik karán. A választott szakirányok között található a pénzügy és számvitel, kereskedelem és marketing, illetve a turizmus és vendéglátás.

A 2022-ben végzett 12.B osztály
A 2022-ben végzett 12.B osztály

Legnagyobb számban természetesen az egyetemi képzéseket választották volt diákjaink. A legnépszerűbb intézmények az idén is a Szegedi Tudományegyetem (17 fő), az ELTE (7 fő) és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (6 fő). Ezek mellett diákjaink felvételt nyertek a Pécsi és a Debreceni Egyetemre, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre és egyéb intézményekbe.

A korábbi évekhez hasonlóan a végzősök körében rendkívül népszerűek voltak a mérnöki vagy informatikai szakok, amelyekre 11 fő nyert felvételt (gépész-, repülő-, mechatronikai, biztonságtechnikai, élelmiszer- és építészmérnök, mérnökinformatikus). A másik közkedvelt területre, a pénzügyi pályára nyolc főt vettek fel (gazdálkodás és menedzsment, pénzügy és számvitel, kereskedelem és marketing szakokra). Természetesen az orvosi egyetemen is lesz majd volt vajdás tanuló. Óvópedagógusi, tanítói vagy tanári képzésre heten kerültek be, a bölcsészkaron népszerű volt még a kommunikáció és média, a pszichológia és az anglisztika is, de van, aki japánt vagy épp szlavisztikát tanul majd ősztől. A MATE-n négyen agrármérnöknek, egy tanulónk pedig vidékfejlesztési agrármérnöknek tanul majd. A Budapesti Gazdasági Egyetemen két volt vajdás választotta az angol nyelven zajló nemzetközi tanulmányok szakot. A jogi képzésbe az idén négy fő került be.

A 2022-ben végzett 12.C osztály
A 2022-ben végzett 12.C osztály

A Szarvasért Alapítvány minden évben támogat néhány tehetséges szarvasi diákot, akik egyetemi felvételt nyertek. Idén négy volt tanulónk, Emődi Gréta (BGE – kereskedelem és marketing), Nagy-Bobvos Noel (SZTE – általános orvos), Petrovszki Orsolya (SZTE – tanító) és Tiba Alexandra (SZTE – kereskedelem és marketing) részesült ebben az elismerésben. Gratulálunk nekik!

Minden volt tanítványunknak azt kívánjuk, hogy a választott szak vagy szakma hozza meg számukra azt a sikert és eredményességet, amire vágynak! Reméljük, hogy mindannyian megtalálják az életben azt a foglalkozást, amely által kiteljesedhetnek, és családjuk, valamint kisebb-nagyobb közösségeik hasznára válnak!

NJ

Az Állatkertek éjszakája a Körösvölgyi Állatparkban

Az élőhelyvédelem volt a tematika az Állatkertek éjszakáján a Körösvölgyi Állatparkban

Ifjú karatésok a Dél-Alföldi Regionális Karate Akadémián

Karateakadémia: Célunk, hogy sokoldalúan és a legmagasabb színvonalon képezzük a gyerekeket