in ,

Korda György és Balázs Klári adta át a szarvasi repteret

Korda György és Balázs Klári felszállt (Fotó: Babák Zoltán)

Nem bízták a véletlenre a Szarvasi Szilvanapok szervezői, erős programmal kezdték a 2022-es fesztivált. Az est sztárfellépője a Csík Zenekar és a Korda-Balázs házaspár volt. Mindkettő tömegeket vonzott, a színpad közelébe születni kellett. A Csík Zenekarra nem jutottunk el, de Korda György és Balázs Klári koncertjén a még nagyobb tömeget látva új stratégiát alkalmaztunk, és sikerült a közelükbe férkőznünk.

Még megújított vezetés mellett sem jött be az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése, ami felhőszakadásokat, zivatarokat és 25-30, helyenként 40 millimétert is elérő heves esőzéseket jósolt péntek estére és mára Békésbe. Szerencsére ebből semmi sem következett be, mert tegnap esti koncertjükön fesztiváli nagyszínpadokhoz hasonló sűrűségben töltötte ki az embertömeg a Vajda Péter utcát a Szabadság utcától az Evangélikus Ótemplomig úgy, hogy még a színpad mögött is álltak. Válltól vállig, faltól falig.

Egyébként az eső Korda György és Szarvas kapcsolatában nem lett volna újdonság. Néhány éve ő zárta a Szarvasi Szilvanapokat. Alig lépett le a színpadról, leszakadt az ég, és lehullott 52 milliméter eső. Akkor állt a víz az Árpád Szálló parkolójában.

Egy kezünkön meg tudjuk számolni, hány rockikon tudott 60 éven át a hullám csúcsán egyensúlyozni… erre itt van nekünk Korda György, aki 61 éve van ott minden különösebb erőlködés nélkül.

Kordáékon nem fog a kor, valamiért nincs rajtuk az a nyomás, hogy mindig valami újat kellene mutatni. Azt gondolná az ember, hogy számaik egy-két generációnak szólnak, de nem. Az iskolákban a diákok a héten a Reptér című számra készültek. Egy szarvasi bulizós társaság, mikor kiértesíti a környező lakókat, hogy este hangosabb zene lesz, a közvetlen szomszédnak csak annyi kikötése van, hogy a Reptér hangozzon el a karaoke-partin. Olyankor a szám így kezdődik: akkor jöjjön Aninak, a szomszédnak a Reptér!

Na, most valószínűleg ők mind itt voltak, a legfiatalabbaktól a legidősebbekig és természetesen Ani is.

Így, hogy a Korda házaspár elvitte a show-t, visszatekintve a tegnapi napra hozzájuk képest minden más történés kísérőrendezvénynek tűnik.

A Szarvasi Férfikórus a Szilvanapok alkalmára mindig nevet vált. Ilyenkor Szarvasi Muslincák néven lépnek a színpadra. Ők kezdték a protokolláris megnyitót.

A testvérvárosi küldöttségek közül mindenképp meg kell említeni a finnt. Riitta Vanhanent kíséri Olli Haapanent, Keuruu állandó szarvasi nagykövete, aki már hazajár hozzánk: több, mint huszonötször volt nálunk.

“Huszonnegyedszer jövünk így össze, amikor más dolgunk sincsen, mint hogy jól érezzük magunkat”, fogalmazott köszöntőjében Babák Mihály polgármester. Itt volt Emil Kuchar, Szlovákia főkonzulja is, akinek ha lefordították Benedek-Huszár János baróti polgármesternek a köszöntők sorából mindenképp kiemelkedő mondatait, nem biztos, hogy ez a beginning of a beautiful friendshipet jelentette volna kettejük között.

Benedek-Huszár János első alkalommal jár nálunk. Mindössze három dolgot tudott eddig Szarvasról, Tessedik Sámuel nevét és munkásságát, valamint a halászati kutatóintézetet már ismerte, ahogy azzal is tisztában volt, hogy a 600 kilométerrel, amit városától Szarvasig levezetett, még mindig csak a “valamikori országunknak a közepéig érkezett el”.

Itt a hallgatóság beletapsolt köszöntőjébe.

Legutóbb másik testvérvárosukig, Zalaegerszegig 1000 kilométert autóztak. “Ez arra emlékeztet bennünket, hogy vegyük tudomásul most, a 21. században, hogy mekkora is a mi nemzetünk szállásterülete, ami a Gyimestől az Őrvidékig több, mint 1000, a Felvidéktől a Délvidékig jó 500 kilométer. Valamikori őseink ezt lóháton építették ki, szervezték meg és működtették csaknem 1000 esztendeig. Az elmúlt 100 évben azt láttuk, hogy mi, a magyar nemzet tagjai szétszaggattattunk, de az elmúlt 30 évben a vasfüggönyök lehulltak, és újra tudunk egymással találkozni. Azt láttuk, hogy az úgynevezett 100 évnyi magány után az elmúlt évtizedben az önök országa, a mi Magyarországunk, a mi anyaországunk újra magához tért, zászlót bontott, és hisszük, mert hinni akarjuk, hogy újra nagy idők kapujában áll, és ennek a hatásait mi a távoli Székelyföldön is érezzük.”

“Őrizzük meg ezt a testvérek közötti szolidaritást! Az István király által alapított Regnum Marianumról, Mária országáról pedig csak magyar nyelvünk létigéjének következő ragozásában szabadjon beszélnünk:

Volt, nincs, lesz!”

El vagyunk már szokva az ilyen beszédektől.

A megnyitó protokolláris részét Kiss Ákos Szarvas 300. születésnapjára írt Gyökereket és szárnyakat című dalának bemutatója zárta. Klippremier vasárnap 18 órától lesz a Youtube-on.

Dimas Wahab, Indonézia magyarországi nagykövete és Szikszai Csaba, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Külgazdasági és EU-integrációs Osztályának osztályvezetője

Indonéz kapcsolatokat épít a kamara

Abszolút kategóriagyőztes lett Pljesovszki Tibor, mind a szilva, mind az egyéb gyümölcs kategória nagydíját kiérdemelte

Történelmi pillanat: Szilva és gyümölcs kategóriában is Pljesovszki Tibor érdemelte a zsűri nagydíját