in ,

Történelmi pillanat: Szilva és gyümölcs kategóriában is Pljesovszki Tibor érdemelte a zsűri nagydíját

Abszolút kategóriagyőztes lett Pljesovszki Tibor, mind a szilva, mind az egyéb gyümölcs kategória nagydíját kiérdemelte
Abszolút kategóriagyőztes lett Pljesovszki Tibor, mind a szilva, mind az egyéb gyümölcs kategória nagydíját kiérdemelte (Fotó: Babák Zoltán)

Szilvapálinka kategóriában 19, gyümölcspárlatokban 68 nevezés érkezett a 24. Szarvasi Szilvanapokra. Ezeket arany, ezüst, illetve bronz kategóriákba sorolja be egy vakon elvégzett minősítés során a zsűri, vagy hagyja minősíttetlenül. Az ítészek mindkét kategóriában kiválasztanak egy-egy pálinkát, amiről úgy gondolják, hogy az adott évben a legjobban sikerült, és amiket vándorserleggel jutalmaznak.

A minősíttetők idei névsorára tekintve több ismerőst is felfedezhetünk, például Medgyesi Tamásét, vagy Budai Sándorét, akik korábban egyszer vagy többször felkerültek ezen vándorserlegek valamelyikére.

A pálinkaminősítések sorában történelmi pillanathoz érkeztünk 2022-ben. Először fordult elő az, hogy egy személy vihette haza mindkét ereklyét.

Ő Pljesovszki Tibor, akinek neve a szilvapálinkák serlegére immár ötödször került fel, de gyümölcspárlatok tekintetében mindeddig nem sikerült a csúcsra érni.

A pálinkafőzés iránti érdeklődés és szeretet a nagyszülőktől ered. 2003-ban készítette első pálinkáját, azóta állítja elő jobb és jobb párlatait, de vallja, mindig van hová fejlődni.

A jó pálinka három sarokpillére közül az egyik a jó gyümölcs, mert csak abból lehet jó cefrét készíteni, amit szívesen el is fogyasztanánk, nem penészes, nem rohadt. A legtöbb pálinka már itt meg is bukik.

A második a jó cefrézés. Ezzel annak hőmérsékletétől a pH beállításáig, az élesztőtápanyagon át a pektinbontók alkalmazásáig rengeteg szakirodalom foglalkozik. Érdemes ezeket tanulmányozni, de főleg megtanulni gyakorlatban alkalmazni.

A harmadik pillér a főzés. Ott nagyon sok hibát el lehet követni az előpárlat és az utópárlat leválasztásánál. Ezt nagyon jól el kell találni, mert mindkettőben vannak olyan anyagok, amik kellenek a jó pálinkába, mondta Tibi.

Vitathatatlan, hogy ezzel az ötödik győzelmével ő a szilvapálinkák királya Szarvason. Elárulta, hogy öt idei szilva, illetve egy három hónapot tölgyfahordóban érlelt pálinka került az elé a baráti társaság elé, akik a versenyek előtt a segítségére szoktak lenni a kiválasztásban. A cimborák jó munkát végeztek, Pljesovszki Tibor 24. Szarvasi Szilvanapokra küldött pálinkája kiérdemelte a szakértők nagydíját.

“Köszönöm a barátaimnak, hogy segítettek kiválasztani a legjobbat!”, fejezte ki háláját házizsűrijének.

Szilvája mellett négy párlattal nevezett. Ezek közül a birs aranyat, a cseresznye és a piros vilmoskörtéje ezüstöt érdemelt. A birset egyúttal a zsűri az egyéb gyümölcs kategória legjobbjának választotta.

Arra a kérdésünkre, hogy van-e olyan pálinka, amit meg szeretne megfőzni, elárulta, sok ilyen van, de elsőként a zellert említi, ami tavaly egy ponttal maradt le arról, hogy minősített legyen.

“Én ezt nem adtam fel, eljön az ideje, amikor ismét neki fogok veselkedni”, mondta. A gyümölcs kategóriában is van egy-két olyan dolog, ami a fantáziáját izgatja, ilyen a csipkebogyó, illetve a gyermekkora óta szeretett naspolya.

Lingauer Jánossal Pljesovszki Tibor asztalánál találkoztunk. Szerencsétlenségére ő a gyümölcspárlatok minősítése során nem futott össze a díjnyertes birssel, mert a kettéosztott mezőny másik felében ítélkezett. Azért jött, mert szerette volna megkóstolni a serleget érő gyümölcspárlatot. Miután előtte már többen kielégítették szakmai kíváncsiságukat, így neki a négy zsűrizési szempont közül csak az illat ellenőrzésére nyílt lehetősége az üres üvegből.

Korda György és Balázs Klári felszállt

Korda György és Balázs Klári adta át a szarvasi repteret

A vendég gyulaiak a 41. percben Bondár büntetőjéből vezetést szereztek

Kihasználta a védelmi megingásokat a Gyula