in ,

Negyedik alkalommal startolt el a Körös-körül a Körös körül Futófesztivál mezőnye

Elrajtolt a félmaratonosok mezőnye a Körös-körül a Körös körül Futófesztiválon vasárnap
Elrajtolt a félmaratonosok mezőnye a Körös-körül a Körös körül Futófesztiválon vasárnap (Fotó: Babák Zoltán)

Negyedik alkalommal rendezték meg a Körös-körül a Körös körül Futófesztivált Szarvason, ami egyben az Ötpróba pontgyűjtő állomása is volt. A Szarvasi Vízi Színházba szervezett mozgás ünnepe ezúttal összefonódott a szeptember 20-án esedékes nőgyógyászati onkológia világnapjával, így az eseményhez csatlakozott a Mályvavirág Alapítvány, valamint két szűrőbusszal a Nemzeti Népegészségügyi Központ is. Szűrőbuszain a nőgyógyászati, illetve férfiaknak szóló PSA-szűrés mellett mindkét nem számára végeztek általános állapotfelmérést, vércukor-, és koleszterinszint, EKG, boka-kar index, csontsűrűség, testösszetétel mérést, valamint szájüregi vizsgálatot. A nap végén közel százharmincan fordultak meg a két busz valamelyikében, vagy mindkettőben.

A protokolláris megnyitót a rendezvény háziasszonya Novodomszky Éva, a sport részt Rohonyné Urbancsok Zsuzsanna futónagykövet vezényelte le. A bemelegítésben a Blue Gym aerobicosai segítettek.

A megnyitón a Tessedik Táncegyüttes után Nagy-Vargha Zsófia helyettes államtitkár lépett a futók elé. Emlékeztette hallgatóit, hogy a kormány 2014-ben bevezette az ingyenes HPV elleni védőoltást is, amit egyre nagyobb számban vesznek arányban az arra jogosultak. A résztvevőket köszöntötte a város vezetése, valamint Gaál Roland járási hivatalvezető.

Futószerelésben állt a színpadra Kondor Péter evangélikus püspök, Szarvas város díszpolgára, aki 2014-ben kezdett el futni. Lógott az eső lába, így erre reflektálva kezdte köszöntőjét: “Aki futni szokott, tudja, milyen nehéz elindulni az esőben, milyen nehéz önmagunk legyőzése. Azt gondolom, hogy mi, akik itt együtt vagyunk, azt is ünnepeljük, hogy le tudjuk győzni önmagunkat, hogy nem csak a tempó diktál nekünk, hanem mi diktálhatjuk olyankor a tempót ebben az időszűkében levő világban, hogy felállhatunk a számítógép elöl, letehetjük egy kicsit a telefonunkat és a közösségi oldalakat. És azt kívánom mindannyiunknak, hogy minél több ilyen közös élményünk legyen!”, fogalmazott Kondor Péter.

Szerencsésnek nevezte magát a Mályvavirág Alapítvány elnöke, Tóth Icó, aki örömét fejezte ki, hogy itt lehetett, mert mint mondta 10 éve, amikor diagnosztizálták nála ezt a daganatos megbetegedést, semmit sem tudott róla, azt sem, kitől kérdezhet. A Mályvavirág Alapítvány és a Mályvavirág Pontok, így a szarvasi csoport és annak frontembere, Bartus Beatrix azért dolgoznak, hogy ez ne legyen többé így, azért, hogy minél több információt tudjanak megosztani a társadalommal, főleg azt, hogy a méhnyakrák megelőzhető.

Ezen a napon Szarvas vehette át a stafétát Gávavencsellőtől, majd egy 2022 méteres sétára indultak Zákány Zsolt nőgyógyász onkológus, orvos-nagykövettel érintve a szarvasi Mályvavirág szobrot.

A 7 és a 14 kilométeres távra, valamint a 21 kilométeres félmaratonra összesen 323-an neveztek. Kicsivel több, mint a felük a rövidebbre, a maradék fele-fele pedig a két hosszabb távra.

A félmaratont leggyorsabban Tolnai Éva (1:41:33), illetve Gyóni Gábor (1:32:41) tette meg. Szarvasiként a leghamarabb Radics Anna (abszolútban 3. hely, 1:46:16), illetve Molnár András (abszolútban 13., 1:47:57) ért célba.

A nap második felében váltók zajlottak kicsiknek, nagyobbaknak, felnőtteknek és családoknak.

Kezdődik az Ifjú Kócsagőr Program országos döntője

Gyíkavató a Vajdában

Felavattuk az újoncokat