in

Elindultak a középiskolák nyolcadikosok számára rendezett nyílt napjai

Már tartják a középiskolák az első nyílt napokat, ahol a nyolcadikosok bepillanthatnak az intézmények életébe. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a JóPálya – és a Tiéd? című Facebook oldalán és a tovabbtanulasbekes.hu weboldalán naprakész információkat kaphatnak a továbbtanulásról.

Nem könnyű eligazodni az iskolák kínálatában, éppen ezért a kamara az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával többféle bontásban foglalkozik a középiskolák kínálatával. A tovabbtanulasbekes.hu honlapon és a JóPálya – és a Tiéd? Facebook oldalon már elérhetőek a békéscsabai és a gyulai szakképzési centrum, illetve az egyházi fenntartású szakképzési intézményeinek nyílt napjai. Ezeket iskolánként csokorba gyűjtötte a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, de néhány nappal korábban is tesz fel majd emlékeztetőket, hogy ne maradjon le senki annak a sulinak a nyílt napjáról, amivel szemez. Érdemes jól megfontolt döntést hozni, mert míg Békés megyében minden évben háromezer diák ballag el nyolcadikból, mégis jóval többen kezdik meg a kilencedik osztályt. A különbség abból adódik, hogy sok fiatalnak újra kell kezdeni a középiskola első évét. Ez vagy azért történik, mert menet közben meggondolta magát, másik pályát választ vagy azért, mert megbukott.

A kamara oldalain azt is meg lehet majd nézni, hogy az adott szakképzéssel melyik iskola foglalkozik a megyében. Élelmiszeripar, egészségügy, elektronika, előadóművész, építőipar, épületgépész, fa-és bútor, gazdálkodás-menedzsment, gépészet, informatika, kereskedelem, környezetvédelem, kreatív, mezőgazdaság, rendészet, gép-és járműgyártás, sport, szépészet, szociális, turizmus és vendéglátás, sőt még orientációs évfolyam is legalább három intézményben indul, de a népszerűbb képzéseket akár nyolc-kilencen is kínálják. Csupán a közlekedés, a szállítmányozás, illetve a bányászat az, amit egy-egy helyen lehet tanulni a megyében.

Érdemes tehát követni a JóPálya és a továbbtanulásbékés.hu oldalakat annak, aki idén vagy a következő években szakképzésre készül.

Zahorecz Pál lelkész és Lázár Zsolt esperes a 2022. október 6-i megemlékezésen

Az aradi 13-ra emlékezett Szarvas: “Testük odaveszett, de szellemük örökké él”

„Ősz szele zümmög…” – erdei óvodában a gyakorlósok