in ,

„Ősz szele zümmög…” – erdei óvodában a gyakorlósok

A GFE Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda Örökös Zöld Óvodaként rendszeresen szervez erdei óvodai programokat. Ez alkalommal is a Lauder-Joint Nemzetközi Zsidó Ifjúsági Tábor biztosította a gyermekeink számára azt a csodálatos természeti környezetet, amelyben a természetre figyelő, egészséget óvó magatartás megalapozását és fejlesztését tudjuk biztosítani számukra az életkori sajátosságaikat figyelembe véve. Csoportjaink saját kialakult szokásainkkal, és tevékenységek sokaságával valósították meg az erdei óvodai projektjeiket. Ez által is formálódott a gyermekek környezeti-, attitűdje, szemlélete, tapasztalata, és ismerete. Célunk volt, hogy a gyermekek ismerjék meg az erdő közeli életmódot, megfogható közelségben szenzitív módon gyűjtsenek tapasztalatot az erdő élővilágáról. Az Erzsébet Ligetbe, a Körös-Maros Nemzeti Parkba szervezett kirándulások is hozzájárultak a gyermekek természetjáró, felfedező magatartásának kialakulásához. A túrákból megpihenve nagy öröm és élmény volt a gyermekeknek az új, modern játszóteret birtokba venni, és a jobbnál, jobb játékokat kipróbálni.

Az Alma csoport az erdei séták közben figyelemmel kísérte a gombák növekedését eső előtt és után. Megbeszélték a gyermekekkel a vadkacsák etetésének szabályait. Kutatták az ősz felfedezhető jeleit, és a Körös parton az ártéri erdő jellemzőit.

A Cseresznye csoportosok gyógynövényekkel ismerkedtek. A gyerekek tapasztalatokat szereztek e növényekről (illatuk, színük). Játékos formában ismereteket, gyűjtöttek felhasználásuk módjairól, gyógyhatásaikról.

A Búzavirág csoportos gyermekek megcsodálták a gazdag növényvilágot, felismerték az ismerős fákat, törzsüket körbe ölelték, terméseket gyűjtöttek, kicsalogatták a „tarka bocit” a gesztenyehéjából, énekeltek a katicáknak, kicsalogatták a csigák szarvacskáit is. A gyűjtött termésekből megszülettek a kis erdő lakói (hernyót, gilisztát, csigát, katicabogarak). A szívtelen csiga történetét is megismerhették. A csiga lassú mozgását utánozva, ismert dal ritmusára körbejárták a szállásul szolgáló faházukat is.

A Panda csoportos gyermekek nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a csodás környezetet felfedezésébe. Altathattak katicákat, amit közösen gyűjtöttek, és téli szállást készítettek számukra. Felfedezték a Körös-part szépségeit, megfigyeltük a vízi élővilágot, a parton sétáló hápogó vadkacsákat, amelyek vidáman üdvözölték a túrázó gyermeksereget.

A tervezett projektek segítették az Örökös Zöld Óvoda szemlélet, az ember és természet megbonthatatlan egység megerősítését, a környezettudatos magatartás gyakorlását.

Sulyan Eszter szakvezető óvodapedagógus

Elindultak a középiskolák nyolcadikosok számára rendezett nyílt napjai

Molnár József köszönti Petyován Andrást, Csabacsűd legidősebb férfilakosát

“Nemcsak a húszéveseké a világ” – a település szépkorúit köszöntötték Csabacsűdön