in

Hévizi Róbert: A vértanú halálának az ad értelmet, ha belőle új élet sarjad

Koszorúzás és gyertyagyújtás Békésszentandráson 2022. október 6-án a szabadságharc vértanúinak emlékére
Koszorúzás és gyertyagyújtás Békésszentandráson 2022. október 6-án a szabadságharc vértanúinak emlékére (Fotó: Babák Zoltán)

“A magyar történelem során sokszor gyászoltunk, ritkább az örömteli ünnep. Az aradi vár északi sáncában, és a vártól délre eső területen 173 évvel ezelőtt, ezen a napon végezték ki a z 1848-1849-es szabadságharc 13 katonai vezetőjét. Azon a tragikus őszön elfojtották szabadságküzdelmünket, a magyar hadsereg éléről eltávolította Haynau esztelen gyilkolási vágya hőseinket”, mondta Hévizi Róbert, a Békéssy János Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület elnöke az aradi 13-ra és Batthyány Lajosra emlékező beszédében Békésszentandráson, a Kossuth téren csütörtök délután.

1848-1849 más volt. Ebben a két évben nagyon sok olyan nap volt, ami emlékezetes maradt, köztük jók és rosszak, de mind a magyar történelem része, jelentette ki a nap szónoka.

Néhány gondolat Hévizi Róbert beszédéből:

“A jók a dicsőségünket hirdetik, a rosszak pedig mutatják azt a tartást, ahogyan viseltük a megpróbáltatásokat.”

“Legyünk büszkék múltunkra! Legyünk büszkék elődeinkre! Legyünk büszkék magyarságunkra!”

“Nem az osztrákok előtt kapituláltunk, hanem az oroszok előtt tettük le a fegyvert. A győztesek sok mindent megengedhetnek maguknak. Harcban, szemtől-szemben sikert arathatnak, foglyokat ejthet, de a fegyverét önként letevő hadsereg vezéreit őrült vágytól hajtva nem végezheti ki. 1849. október 6-ig nem is volt erre példa.”

“Nem a megbékélés következett, hanem a bosszú. Mekkora hírneve, mekkora ereje volt ennek a 14 hősnek 14 igaz embernek, ha még Ferenc József birodalma is rettegett tőlük! De nem csak ők, hanem rengeteg néven ismert, illetve névtelen áldozata volt a megtorlásnak.”

“Emlékeznünk és emlékeztetnünk kell arra a napra, ami Aradot nemzetünk golgotájává tette!

Emlékeztetni, hogy a vértanú halálának az ad értelmet, ha belőle új élet sarjad. Legyenek ők a példaképeink, akik minden reménytelenség közepette is bátran vállalták elveik és cselekedeteik következményeit, nem hátráltak meg a kivégzőosztag és a bitófa előtt sem.”

“Isten óvja álmukat, emlékük legyen áldott!”, zárta beszédét a a Békéssy János Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület elnöke.

A megemlékezést a szabadságharc emlékére állított kopjafa koszorúzása zárta.

Molnár József köszönti Petyován Andrást, Csabacsűd legidősebb férfilakosát

“Nemcsak a húszéveseké a világ” – a település szépkorúit köszöntötték Csabacsűdön

Szín Ákos fejesével mentett meg egy pontot a 81. percben

Parázs hangulatú második félidő végén mentett pontot a Hunyadi