in ,

Utóhang egy érettségi találkozóhoz

Gyülekeznek az 1975-ben érettségizett vajdások
Gyülekeznek az 1975-ben érettségizett vajdások (Fotó: Orbán Mihály)

1971-ben lettek gimnazisták, a C osztályba sorolták őket. A C osztályoknak jó hírük volt: tudták, hogy ide kerülnek az általános iskolából érkezett jó és jeles tanulók.

Osztályfőnökük is „új” tanár volt a Vajdában: a magyar-történelem szakos középiskolai tanári oklevéllel rendelkező, ez ideig általános iskolák alsó, majd felső tagozatos osztályaiban tanító, a Középhalmi Általános Iskola igazgatói székéből érkező Kutas Ferenc lett. Ő is a Vajdában érettségizett – 1958-ban.

Hamarosan kiderült, hogy az osztálynak nemcsak a híre volt jó. Valóban okos, szorgalmas és kezdeményező gyerekek kerültek az osztályba. Az „új” középiskolai tanárral hamarosan jó kapcsolat alakult ki, amely a négy tanév folyamán elmélyült. Ez hozta magával, hogy a tanulók nem csupán elfogadták, hanem maguk is ötletekkel bővítették osztályfőnökük javaslatait. Sport- és tanulmányi versenyek szervezői, évente helyi és „nagy” kirándulások résztvevői voltak; a találkozókon emlegetett tréfás események, „kalandok” ma is szórakoztatóak.

1975-ben harminchárman szerezték meg az érettségi bizonyítványt, mindannyian tovább tanultak: főiskolai, egyetemi végzettséget szereztek.

Ötévenként az ún. „kerek” évfordulókon szervezték meg az érettségi találkozókat. 2020-ban lett volna az esedékes találkozó, de ebben az évben a Covid volt a „szervező” erő, ezért „csúszott” két évet a rendezvény. Az „örökmozgó”, mindig kezdeményező Kondacs Marika és egykori osztálytársa, Bódis Edit nem kis szervező munkával most szervezték meg az elmaradt találkozót.

Mint az ilyen találkozón lenni szokott, mindvégig jó hangulat uralkodott. Az érkező „osztálytársakat” ováció fogadta, majd élénk társalgásba ment át a fogadtatás. Mint az lenni szokott, a megjelentek beszámoltak életükről, családjukról.

Ennyi év után is úgy tűnt, mintha tegnap váltak volna el. Megbeszélték, hogy három év múlva újra találkoznak.

A szervezők

Fotó: Orbán Mihály

Erdei táboroztunk, mert jól esett

Bődi Péter, az Integrál Építő Zrt. vezérigazgatója köszönti a vendégeket a cég alapításának 40. évfordulóján

Alapításának 40. évfordulóját ünnepelte az Integrál