in ,

Janka álma nem ért véget Magyarországon, utazik a világbajnokságra

Maglóczki Janka
Maglóczki Janka

Május 7-én és 8-án tartották a rúdsport és rúdművészet magyar bajnokságot. A koronavírus után ébredező sport junior elit (16-18 évesek) kategóriájának megnyerésével a szarvasi Maglóczki Janka kvalifikálta magát arra, hogy Magyarországot képviselje az október 27-30. között Lausanne-ban rendezendő IPSF – World Pole Sport Championshipen, azaz a rúdsport világbajnokságon.

Jankát gyerekkora óta ismerjük, mégis meg tudott lepni bennünket választott sportjával, amit leginkább amerikai filmekből és teljesen más aspektusból ismerünk.

Legalábbis így gondoltuk.

A második meglepetés akkor ért bennünket, amikor megláttuk a fotókon, milyen izomzatot épített fel Janka az edzéseken.

Miután a sportról nemcsak Szarvas viszonylatában, de országos szinten sem sok hír kering, megkértük Jankát, helyezzen képbe bennünket.

Elmondta, erő- és hajlékonysági elemek, valamint forgások alkotják a gyakorlatok zömét. Mindezeket fix és forgó rúdon kell elvégezni. Mindkét rúdon vannak kötelező elemek, és mindkettőnek megvan a maga nehézsége. A forgó rúdnál bele lehet szédülni a gyakorlatba, mikor a kötelező forgást 720 fokon, azaz két teljes fordulaton át ki kell tudni tartani. A statikus rúdon a forgás végén a zsűri felé kell kijönnie.

A tavaszi győzelem óta Janka azon volt, hogy erősítsen a programján. Olyan elemeket is begyakorolt, mint például a felfele szaltó vagy kontaktszaltó a rúdra. Ez a rúdon kezdődik és ott is fejeződik be, magyarázta Janka, majd hozzátette, érdemes a technikai bónuszpontokat is kihasználni, amiket úgy tud elérni, ha például három egymást követő forgást összeköt.

Lovász Ágota és Maglóczki Janka
Lovász Ágota és Maglóczki Janka

A Lausanne-ban tartandó világbajnokságra elkíséri edzője, Lovász Ágota is. Elmondta, hogy látják a kvalifikációs pontszámokon, hogy a világbajnokságon nagyon erős mezőny jött össze. A Janka tavaszi kvalifikációs pontja alapján az erős középmezőnyben helyezkedik el, de bízik abban, hogy az azóta eltelt időben sikerült a kevesebbet érő elemeket több pontot érőkre cserélniük. Ha ezt a munkát valóban jól végezték el, akkor Janka akár az első tízbe is bent lehetne.

Elmondta, hogy a Svájcba kijutásukhoz gyűjtést szervezett, amibe egy-két cég mellett főleg magánszemélyek juttatták el hozzá támogatásukat, illetve Szarvas Város Önkormányzata jelezte, hogy kifizeti a nevezési díjat. Mindezekkel együtt még mindig hiányzik a világbajnokságra való kijutásukhoz kalkulált 444 ezres összegnek közel a fele.

Arra kéri a szarvasiakat, hogy aki megteheti, segítse Jankát, hogy kijusson a világbajnokságra. Ezt megteheti Lovász Ágota OTP-nél vezetett 11773339-00429562 számlájára történő utalással, aminek a közleményként írják bele: “Támogatás Jankának”.

Kelemen Gábor és Czesznak Zsolt kutatómunkájának eredményei láthatók a vitrinekben

Páratlan leletanyaggal nyílt érdekes kiállítás a Tessedik Sámuel Múzeumban

Mustoló – több, mint fényképek…