in ,

Mustoló – több, mint fényképek…

„-De aranyos kisbabád van!/ -Ez semmi! Látnátok a fényképeit!”/A. de M./ Van, hogy a valóságnak csak egy töredékét tudjuk visszaadni. Amikor azt mondjuk, nézz az égre, vannak, akik csak az ujjaidat látják… A Mustoló az a családbarát közösségi nap, amikor nemcsak az égre mutató ujjat, de az együttlét valóságát is megláthatjuk az égre tekintve… Tizenegyedik alkalommal népesítette be vidám gyermekzsivaj és zene-bona, mintegy ezer vendég, a GFE Szarvasi Gyakorlóintézményének udvarát, az egyetemi campust. Van úgy, hogy a felszabadultság hangjait nem lehet „kerítések közé szorítani”, így minden évben a szarvasiakat és Szarvas várost megörvendeztetjük a „mustolás” életérzésével. A lovak patkójának kopogása a Kossuth utca díszkövein, a feldíszített „szüreti járatok”, ahogy a rajta ülők szüreti dalokat énekelnek, mind-mind része annak a finomságnak, amit mi Gyakorlónak és szarvasi Gyakorlónak nevezünk.

A kétnapos rendezvény a „Mustoló-futással” –nem a musttól, hanem a mustért…- vette kezdetét, ahol mintegy kétszázhatvan gyermek és szülő futotta le a „becsületbelit”.

Majd ahogy Szarvas város „hírközpontjában”, a piacon kidoboltatott, vagyis közhírré tétetett, hogy az Úrnak 2022. esztendejében, annak is október havának nyolcadik napján a Mustoló a Gyakorlóban, Isten áldásával és odakacsintásával, a verőfényes napsütésben és víg kedéllyel megtartatott. A csoport és osztályközösségek „gasztro-kíbic” felhozatala, a hagyományőrző ételek illata, mind a szombati nap velejáró valódisága. Mint az is, hogy ezen a szombati napon már pirkadatkor szorgoskodnak a tanerők – lsd.kávézás -, és az apukák külön főzőalakulata – Tóth Pali már-már misztikusnak mondott székével érkezve – megkezdődik az a valami, ahol a nótázás, és tánc, a hagyományőrző „leány-fiú csúfolódás”, az aranyló mézes kóstolás, az évek óta Sovány Peti által levezényelt és szakmai felügyelt must készítés, na meg a néphagyományőrző játszóházak, erőpróbák, versengés – ha nem is életre-halálra-, és a légvárakban ugráló lurkók szakadatlan pattogása, sikongása, kacaja, a rengeteg csillámosan ragyogó Iringó-tetkó, és a ping-pong asztalok körül sokasodó játékos arcok, – Medvegy Misi tehetségfürkész tekintetével -, és azok a huncutságok, barátságok, vidámság, szeretet, ami mind itt van, ezeken az évenkénti napsütéses délelőttökön.

A szarvasi érdeklődők egy Street Art kiállításon is részt vehettek, ahol a kiállított darabok, műalkotások a „300 éves Szarvas” előtt tisztelegtek, és színes, humoros üzenetekkel köszöntötték a szülinapost.

Majd jött a zsűri, a szigorú ítészek, akik hol egy csipetnyi ételt, hol egy parányi művészeti benyomást, vagy egy pompázatos terítéket öleltek magukba…, és jöhettek a megérdemelt tapsok, kölcsönös kóstolgatások, és azok a jóízű szülői koccintások, amik nélkül ez a vidám történet nem az lenne, ami…

Az idei Gyakorlós Mustoló tehát megtartatott, ki lemaradt, annak jövőre mindez pótolható. „Lássátok a fényképeket!”

Sz.Zs.

Maglóczki Janka

Janka álma nem ért véget Magyarországon, utazik a világbajnokságra

Dr. Valkovszky Noémi előadása nyitotta a Múzeumok Őszi Fesztiválja 2022-es programsorozatát a Tessedik Sámuel Múzeumban

Szarvason is elstartolt a Múzeumok Őszi Fesztiválja 2022