in

80 éve adták át a békésszentandrási duzzasztót

Megemlékezés a békésszentandrási duzzasztóműnél 2022. október 15-én
Megemlékezés a békésszentandrási duzzasztóműnél 2022. október 15-én (Fotó: Babák Zoltán)

A duzzasztót és a hajózsilipet 1942. október 15-én maga vitéz Nagybányai Horthy Miklós, Magyarország akkori kormányzója helyezte üzembe. Ezen a napon emlékeznek Békésszentandráson a kubikosokra, akik nélkül ez a beruházás nem valósulhatott volna meg. Így történt ez október 15-én, az átadóhoz képest szinte percre pontosan 80 évvel később is a Horthy Istvánról elnevezett műtárgynál.

Benedek Erika, a Körös Művelődési Ház igazgatója Kálóczi Imre A kubikosok élete című versével nyitotta a megemlékezést. Őt Hévizi Róbert, a Békéssy János Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület elnöke követte visszaemlékezésével.

Elmondta, hogy a duzzasztó építésének a munkálatai hat éven keresztül, viszontagságos időkben zajlottak, de sikerült határidőre elkészteni a létesítményt. A duzzasztómű nemcsak a Körös hajózhatóvá tételében jelentett hatalmas segítséget, hanem a mezőgazdaság számára is, mondta Hévizi Róbert. Horthy Miklósnak álma volt az Alföld ezen napsütéses részén a rizstermesztés meghonosítása, ami ennek a létesítménynek a segítségével sikerült is.

Párhuzamot vont a Szeretfalva-Déda vasútvonal építésével, ahol nemrégiben járt, és ahol szintén sok szentandrási kubikos dolgozott. Ahogy a duzzasztó, az is mind a mai napig töretlenül szolgálja azt a feladatot, amire létesült.

“Az idén tapasztalhattuk, hogy milyen jelentősége van a víznek, az öntözőcsatornáknak”, emlékeztetett forró és aszályos nyarunkra a napa szónoka, de azok, akik annak idején részt vettek a Körösök szabályozásában nem gondoltak arra, hogy munkájukkal megteremtik egy új üzletágnak az alapjait is, a turisztikáét, ami, szárazság ide, szárazság oda, teli holtágakkal várta a turistákat, termelt bevételt a településnek.

Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora, és Török Gyula, az ABZ Drone Kft. ügyvezetője

Növényvédelmi drónpilóta képzést indít Szarvason a MATE és az ABZ Drone

Felvonják a zászlót az 56-os eseményekre való megemlékezésen Szarvason 2022. október 21-én

Wittner Mária emlékének ajánlották az 56-os zászló alá épített emlékhelyet