in

Zsuzsika néni idézte fel a 11 éves Zsuzsanna 56-os emlékeit

Dr. Lesfalvi Balázs Zsuzsanna 56-os emlékeit idézte fel Zsuzsika néni szavaival
Dr. Lesfalvi Balázs Zsuzsanna 56-os emlékeit idézte fel Zsuzsika néni szavaival (Fotó: Babák Zoltán)

“A forradalom nagy utat járt be azóta, hogy ellenforradalomként érettségi tétellé vált; a rendszerváltás után került végre megérdemelt helyére”, fogalmazott dr. Lesfalvi Balázs alpolgármester tegnap a római katolikus templom melletti 56-os emlékmű előtt állva.

A köszöntőkben szokásos nagy gondolkodók helyett a 11 éves Zsuzsanna nevű kislánynak 56-os emlékeit olvasta fel, akiben mély nyomokat hagytak az akkori események.

A visszaemlékezést Lesfalvi Balázs napokkal ezelőtt rögzítette. A 66 évvel ezelőtti eseményekre – ma már – Zsuzsika néni így emlékezett: Este hatkor, a kijárási tilalomról mit sem tudva, a nagynénjéhez híreket meghallgatni távozó szülei keresére indult, amikor a kihalt utcán teherautó fékezett mellette, katonák ugráltak le róla, elfogták és a szarvasi rendőrkapitányságra vitték, ahonnan másnap a szülei váltották ki.

A település alpolgármestere azon saját megfigyelését tolmácsolta hallgatósága felé, amit a forradalom idején készült fotókon az arcokon látott. “Mindenki mosolygott, még akkor is amikor gépfegyver lógott a nyakakban. A forradalommal elmúlt az az állandó félelem és szorongás, ami akkor már évek óta kínozta az embereket. Nagy igazság, hogy az igazi ellenség a félelem, és az, amit velünk tesz, hogyha hagyjuk. Amíg nem hagyjuk, hogy ránk telepedjen az aggodalom, addig nem győzhet le bennünket senki és semmi. Hozni bármit a holnap, az csak egy újabb helyzet lesz, amit együtt fogunk megoldani és megélni, a végén megerősödve fogunk kijönni belőle.”

Az ünnepi műsort Káldy Ajsa kezdte verssel. Az esemény zárásaként megkoszorúzták az 56-os emlékművet, amin két szentandrási hős neve szerepel, Filák Györgyé és Gugolya Józsefé.

Sütőtökös-padlizsános pulykacurry

Sütőtökös-padlizsános pulykacurry

Kiváló egyéni teljesítményeket mutattak a szarvasi birkózók a hétvégi Diákolimpia területi fordulóján

Irány a Diákolimpiai országos döntője