in ,

Eckert Péter súlycsoportjában a legerősebbnek bizonyult a hétvégi országos versenyen

Eckert Péter a street workoutról váltott a streetliftingre
Eckert Péter a street workoutról váltott a streetliftingre (Fotó: Babák Zoltán)

Harmadik alkalommal rendezték meg a hétvégén az Iron Cup Streetlifting Országos Bajnokságot. Az Iron Cupot a sportág magyar kiválósága, Lelkes András találta ki, álmodta és szervezte meg. Helyszíne hagyományosan Szombathely, a kupa elnevezése sem az erősport jellegére, hanem Vas megye nevére utal.

Streetlifting egy világszerte kibontakozó sportág. Ha nagyon magyarosítani akarnánk, akkor talán az utcai erőemelés lenne a megfelelő elnevezés rá.

Az erőemeléshez hasonlóan három számból áll, de attól kettőben eltér. Megmaradt ugyan a súllyal történő guggolás, de a fekvenyomás és a felhúzás helyett plusz súlyokkal kell húzódzkodni és tolódzkodni.

Eckert Péter közel nyolc éve kezdte az erősportokat. Az első öt évben csak saját testsúlyával edzett. Ezt nevezik street workoutnak. Három éve váltott a streetliftingre.

Három éve váltott a streetliftingre
Három éve váltott a streetliftingre (Fotó: Babák Zoltán)

A 2020-as, illetve a 2021-es versenyen második helyezést ért el. Az idénre a 83-93 kilósok között a dobogó legmagasabb fokát célozta meg a 89 kilogrammos szarvasi fiatalember.

Ahhoz, hogy ezt megvalósítsa, heti négy alkalommal 2-2,5 órákat edzett Balázs Zsoltnál, az Izom Műhely sportegyesületnél, ahol minden támogatást megkapott célja eléréséhez. A fizikai képességek mellett mentálisan is a maxon kellett tartania magát. Hogy a versenyen fejben is ott tudjon lenni, Balázs Zsolt elkísérte, Nánási Zoli pedig elvitte őket Szombathelyre.

Eckert Péter megnyerte a streetliftingesek országos versenyét a 83-93 kilogrammosok között
Eckert Péter megnyerte a streetliftingesek országos versenyét a 83-93 kilogrammosok között (Fotó: Babák Zoltán)

A befektetett munka november első hétvégéjén megtérült, Péter meg is nyerte a 2022-es országos bajnokságot.

Maga a verseny így zajlik: A súlyokat a húzódzkodás és a tolódzkodás során speciális karabinerekkel ellátott övre akasztják. A guggolás tarkó mögé tett rúddal történik. Három lehetősége van a versenyzőnek, hogy beleálljon egy-egy számba. A legnagyobb súllyal elvégzett érvényes gyakorlatot számítják a pontozás során.

Az országos elsőségért járó díjak
Az országos elsőségért járó díjak (Fotó: Babák Zoltán)

Péter 60 kilóval tudott húzódzkodni, 105-tel tolódzkodni és 190-nel guggolni.

“Nagyon gyerekcipőben jár még a sportág, de úgy érzem, hogy ezeknek a versenyeknek a hatására egyre többen és többen kapnak kedvet ehhez a sporthoz”, bízik a kedvenc mozgásformája népszerűsödésében Eckert Péter. Ha valaki kedvet kapna ehhez a sporthoz, keresse meg, ajánlotta.

Takács a fiatalok megkülönböztetett figyelme mellett is lőtt négyet

Papírforma eredményeket hozott a 7. forduló

Békésszentandráson és Csabacsűdön is indulnak a karateedzések

Békésszentandráson és Csabacsűdön is indul a karateakadémia