in ,

Új tanyabuszt és kommunális eszközöket adtak át Békésszentandráson

Virág Sándor képviselő, a Településfejlesztési és Projektelőkészítési Bizottság elnöke, és Rágyanszki György tanyagondnok megtekinti az új Renault Traficot
Virág Sándor képviselő, a Településfejlesztési és Projektelőkészítési Bizottság elnöke, és Rágyanszki György tanyagondnok megtekinti az új Renault Traficot (Fotó: Babák Zoltán)

Kettős ünnep volt szombaton Békésszentandráson. Az ünnepi testületi ülés és a köszönő oklevelek átadása előtt két nyertes pályázat lezárására is sor került Szent András napján a polgármesteri hivatal udvarán.

A Magyar Falu Program keretében tanya- és falugondnoki buszok beszerzésére kiírt pályázaton 100 százalékos támogatási intenzitás mellett 12,6 millió vissza nem térítendő támogatást nyert a település önkormányzata tavaly. Ebből egy Renault Trafic Combi típusú gépjárművet vásároltak, amit november 4-én vehettek át.

A gépjármű cseréjére a tanyagondnoki szolgálat feltételeinek javítása érdekében történt meg. “A tanyagondnoki szolgálat feladat a település külterületén élő idős, rászorult emberek életkörülményeinek javítása, az alapvető szükségletükből adódó szolgáltatások biztosítása, közösségfejlesztés, az esélyegyenlőség növelése, valamint jobb életminőség elérése”, hangzott el a beszerzés indoklásában.

Szintén a Magyar Falu Program keretében kommunális eszközök beszerzésére is sor kerülhetett. Erre 14,4 millió vissza nem térítendő támogatást nyert Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata.

Virág Sándor képviselő, a Településfejlesztési és Projektelőkészítési Bizottság elnöke, és Sinka Imre az átadón
Virág Sándor képviselő, a Településfejlesztési és Projektelőkészítési Bizottság elnöke, és Sinka Imre az átadón (Fotó: Babák Zoltán)

“A támogatás segítségével önkormányzatunk új eszközöket és munkagépeket szerzett be, melyek hozzájárulnak a békésszentandrási belterületi közterületek megfelelő karbantartásához, közparkok, járdák, járda melletti zöldterületek, emlékhelyek fenntartásához, gondozásához, valamint síkosságmentesítéshez”, mondta Benedek Erika, a projekt ismertetésében.

Mindkét pályázatot még 2021 elején – az akkori árak mellett – adta be az önkormányzat. Ezek tartaléklistára kerültek, de tavaly év végén értesítették a település vezetését, hogy nyertek. Az idő közben bekövetkezett áremelkedések miatt az önkormányzat a műszaki tartalom csökkentése helyett az összeg saját erőből történő kipótlását választotta.

A Renault Trafic esetében ez közel 1, az eszközöknél 2 milliót jelentett.

Horváth Z. Olivér meggyújtja az első gyertyát a GFE Gyakorlójának udvarán

Adventi gyertyagyújtás a „mézeskalács kapu” alatt

Szalagavató a Vajdában

„Szórd szét kincseid – a gazdagság legyél te magad”