in ,

Szlovák színház kicsiknek és nagyoknak

Juraj Haviar és Tomáš Pohorelec a felnőtteknek szóló előadáson (Fotó: Babák Zoltán)

Szinte már hagyománnyá vált, hogy ezidőtájt a Cervinus Teátrum szlovák nyelvű színházi előadásra invitálja nemzetiségi nézőit. Ez alkalommal a Besztercebánya szomszédságában található Medzibrodból érkező J+T társulat szórakoztatta a nézőket egy ifjúsági és egy felnőtt előadással.

2022. december 1-én délelőtt a Cervinus Teátrum Kamaratermének nézőtere vidám gyermekzsivajtól volt hangos. J+ T szlovák vándorszínház mesejátékának címe Nebojsa . A társulat Pavol Dobšinský azonos című tündérmeséjét dolgozta fel és vitte színpadra. A mesejáték ötvözte a klasszikus színjátszás, bábelőadás elemeit, sok humorral és fantáziával. Érdekessége még, hogy hangszereket szólaltattak meg a színészek a színpadon, ezzel is segítettek áthidalni az esetleges nyelvi nehézségeket. A mese üzenete az egymás iránti szeretet fontosságát hangsúlyozta és ahogy az a mesékben lenni szokott, a főhősnek sikerül megmenteni az elvarázsolt királykisasszonyt. Így végül a Boldogtalan Királyságban mindenki boldogságra lel. Az előadást mintegy nyolcvan szlovákul tanuló gyermek látta.

Este a felnőttek vehették birtokba a Kamaratermet, hogy vidám zenés történelmi utazáson vegyenek részt. Justína és Maryša- két kissé harcias néne a hagyományok szerint tollfosztóra készül. Szerencsétlenségükre, vagy szerencséjükre senki nem jön el. Várakozás közben rálelnek egy régi évkönyvre, melyben Kumík nagypapa a maga módján jegyezte le a szlovákok történelmét. Az olvasásból játék lett, melyhez bátorságot adott egy kis almabor, és a mi örömünkre tolfossztás helyett megelevenednek az egykori események. Szóba kerül Samo és az ő birodalma, Svätopluk király, Mária Terézia és még sokan mások. A két néne a „maga feje szerint”, kritikus szemmel, sok öniróniával és egészséges humorral tolmácsolta a szájhagyomány útján papírra vetett eseményeket. Mosolyban, kacagásban és jókedvben nem volt hiány az előadás közben. és talán azon is elgondolkodtunk, hogyan is forog a történelem kereke, és ki merre látja forogni… Az előadás szintén A J+T társulat produkciója, különlegessége, hogy valamennyi szerepet a Tomáš Pohorelec és Juraj Haviar színészpáros játszotta. Alakításuk nemcsak szórakoztató, de magával ragadó volt. Nekünk pedig egy nagyon izgalmas színházi élményben lehetett részünk.

Dósa Zsuzsa

Fotó: Babák Zoltán

Botos Marcell I. hely, Magyari Milán II. hely

Élvezetes, eredményekben gazdag versenyhétvége

Csasztvanné Vass Edit átveszi a díjat Zalai Mihálytól, a megyei közgyűlés elnökétől. A háttérben Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

A szlovák nemzetiség kitüntetettje Csasztvanné Vass Mária Edit