in ,

Megtudhatjuk, 2022-ben ki kicsoda

Hegedűs Éva és Tatai László, a szerkesztőbizottság két tagja
Hegedűs Éva és Tatai László, a szerkesztőbizottság két tagja (Fotó: Babák Zoltán)

“Ady is „küzdött” ezzel, mint minden ember, hogy kicsoda is ő. De erről szól már a Bibliában is Mózes, mikor az Urat kérdi, aki rejtélyesen így válaszol: Vagyok, aki vagyok. De az ember kultúrtörténetének, valamennyi művészetnek és a filozófiának is egyik legfontosabb kérdése, hogy kik is vagyunk. Szinte minden gondolkodó, s valószínűleg minden ember is foglalkozik a gondolattal, fogalmazott Timkó János Ady-versét, a Sem utódja, sem boldog őse… címűt követően Tatai László, a Ki kicsoda? sorozat 2022-es kiadásának társszerzője, kiadója.

“Ez a könyv azonban nem erről szól, nem líra, nem filozófia, hanem mindaz, amit mi el akarunk mondani magunkról, másoknak”, definiálta a harmadik kiadás Cervinus Teátrumban tartott bemutatóján a kiadó péntek délután.

A 2022-es kiadványból a szerkesztők elhagyták a második kötet Pantheon szakaszát a maga 36 szócikkével, mondván, ennél Szarvas történelmében sokkal többen vannak, talán egy önálló kötetnyien, akik oda illettek volna.

Nem ez volt az egyedüli változtatás. A kiadó a borító szerkesztésekor – is húzott egy ebben a városban merésznek számítót, amikor – nem a mainstream, mondhatni kötelező arcokat tette az elő- és a hátlapra, hanem a hétköznapi embereket.

A három kötet címszavainak mennyiségét a kiadásuk idejében itt lakók számával állította párhuzamba – vagy szembe – Tatai László:

  • Az első kötetben 503 szócikk szerepelt. A megjelenés évében, 2000-ben Szarvas lakossága még 18497 fő volt.
  • A 2010-es második kötetben 794 szócikk volt, miközben a városban 17350-en állandóra bejelentett lakos élt.
  • A harmadik kötetben 474 szócikk szerepel. 2022-ben már csak 15231-en élünk állandó lakosként Szarvason a KSH adatai szerint.

A 350 oldal másfél év munkája, mondta Hegedűs Éva, a könyv társszerkesztője.Minden tisztelete az előző szerkesztőbizottságoké, mert így, belecsöppenve a feladatba, látta, mekkora munkát, mennyi időt, energiát fektettek bele. Úgy gondolta, hogy a 21. század technikai lehetőségeivel ez egyszerűbb lesz, de nem. Rengeteg akadályba, visszautasításba ütköztek.

Megállapították, hogy az emberek egyrészt a határidőket kezelik lazán, másrészt féltik a privát szférájukat még azon adatok tekintetében is, amik publikus forrásokban megtalálhatók.

A szerkesztőbizottsághoz új emberek, Fodor Mariann, Kozák Orsolya, Szloszjár Edit és Zsapkáné Csasztvan Zsuzsanna érkeztek, és elkezdett kerekedni a történet, a folyamatos határidő tologatások ellenére végül elkészült a Ki kicsoda? 2022-es kiadása.

Demeter László, Szarvas korábbi polgármestere a kezdetektől támogatta a könyv létrejöttét. Mikor elkészült az első verzió, vállalta, hogy átnézi a szócikkeket. Hibajavító munkája során szerzett tapasztalatait a könyv utószavában osztja meg az olvasókkal.

Véleménye szerint a végeredmény reprezentatív lett. “Egyszerűen hihetetlen, milyen emberek élnek közöttünk!”, mondta Demeter László.

A Ki kicsoda? című kötet 6500 forintos áron kapható a Líra könyvesházban és a Tourinform Irodában, illetve kiadói áron a Digitális Kalamárisban (Szabadság u. 6-10.) 6000-ért.

A Fő utca 20. alatt található Család - és Gyermekjóléti Szolgálat épülete

38 milliót nyert Békésszentandrás infrastrukturális fejlesztésre

Teljesen megújul a GFE Szarvasi Gyakorló Általános Iskolája