in ,

A szemünk láttára nőtt ki a földből a Valoryz ultramodern telephelye

Valentinyi Fruzsina a Valoryz Production Kft. modern telephelyén
Valentinyi Fruzsina a Valoryz Production Kft. modern telephelyén (Fotó: Babák Zoltán)

Az elmúlt évben a szemünk láttára nőtt ki a földből az a hat hatalmas tároló siló, ami a Valoryz Production Kft. telephelyét jelzi eltéveszthetetlenül. A Pioneer-Corteva szarvasi központjával szemben levő kerítés mögött egy családi vállalkozás működik, a Valentinyi családé. Szarvason kevesen tudnak róluk keveset.

Az apa, Valentinyi Károly a HAKI-ból lehet ismerős sokaknak. Lánya, Fruzsina inkább a kreatív hírekből. Szerepelt a Cápák között című műsorban, amiben olyan sikerrel adta elő elképzelését egy új, környezet- és egészségtudatos termék fejlesztéséről, hogy egy cápa 10 milliót bele is tett az ötlet megvalósításába. A család mezőberényi származású. Fruzsina Szarvasra született, a közelmúltban Békésszentandráson telepedet le férjével, de mindkettejük élete – hosszabb-rövidebb ideje – e város körül forog.

Az idén a cég kiérdemelte Szarvas város képviselő-testületének gazdaságfejlesztésért járó díját, ami Valentinyi Fruzsina július 23-án, az idei városnapon vehetett át.

Szarvas Város Képviselő-testületének gazdaságfejlesztésért járó díját 2022. július 23-án vehette át  Valentinyi Fruzsina
Szarvas Város Képviselő-testületének gazdaságfejlesztésért járó díját 2022. július 23-án vehette át Valentinyi Fruzsina (Fotó: Babák Zoltán)

Apával és lányával ültünk le a közelmúltban, hogy felelevenítsük a kezdeteket.

Karcsival 1989-ben, még a több mint 300 főt foglalkoztató HAKI-ban kezdődött az ismeretségünk. Akkor a kutatóintézet mérnökségén dolgozott. Hozzá tartozott a halastavak, illetve a rizstelepek tervezése, rekonstrukciója. Itt került kapcsolatba a rizzsel. Később ugyan az intézet gazdasági vezetője lett, de nem ebbéli minőségében kereste meg 2002-ben egy termelő azzal a problémájával, hogy egy francia partner visszamondta egy 70 tonnás rendelését. Akkor ő kölcsönkérte egyévi közalkalmazotti fizetését, megvette úgy, hogy azt sem tudta még kinek adja majd el. Némi házalás után egy, a minőségi alapanyagokra komoly hangsúlyt fektető élelmiszeripari gyártónál járt sikerrel, akik bevizsgálás után visszakérdeztek, lenne-e még ebből, mert vásárolnának még. Akkor elkezdett bértermeltetni, és bérfeldolgoztatni, de azon kénytelen gyorsan túl lépni, mert az utóbbi esetében minőségi kifogások érkeztek. Akkor létesítette első saját üzemét, amibe először hántolót, színreválogatót, majd malmot vásárolt. Az áttörést az jelentette, amikor az élelmiszeripari partner németországi központja is jelezte vásárlási szándékát.

Valentinyi Fruzsina és Valentinyi Károly az idei városnapon vehette át Szarvas Város Képviselő-testületének gazdaságfejlesztésért járó díját
Valentinyi Fruzsina és Valentinyi Károly az idei városnapon vehette át Szarvas Város Képviselő-testületének gazdaságfejlesztésért járó díját (Fotó: Babák Zoltán)

Egy kisebb időugrást követően kerül a képbe lánya, Fruzsina, aki nyári gyakorlaton ismerkedett meg a rizzsel, majd agrármérnökként diplomázott. A diplomamunkáját 2014-ben már rizsből írta. Az agráregyetemmel párhuzamosan elvégezte az élelmiszermérnöki kart is.

Az útja a családi vállalkozásba vezetett, de folyamatos konfliktusok mellett 8-9 hónapot bírt ki, amikor úgy döntött, hogy elmegy, mert az apjánál rosszabb főnök nincs. A multiknál lehúzott másfél-két évet. Ennyi kellett ahhoz, hogy hazatérve azt mondja: “Apa, nem te vagy a legrosszabb főnök”.

Karcsi vette a lapot, és a családi konfliktusok elkerülése végett átadta az üzem kulcsát Fruzsinának azzal, hogy “Keress, ha tudok segíteni!”

“Nem saját kútfőből voltam ilyen okos”, mondja. “Egy gazdasági rendezvényen három család szerepelt. Ott világítottak rá, hogy milyen hosszú konfliktusokon mentek át, aminek mindig kétes volt a kimenetele, örök harag és családon belüli magázás lett a vége, de az is benne volt, hogy szóba sem fognak állni egymással”, elevenítette fel.

Akkor visszalépett egy lépést. Ennek már öt éve. Beszélgetésünk során nem úgy tűnt, hogy megbánta volna.

A Valoryz Production Kft. modern telephelye Szarvas határában
A Valoryz Production Kft. modern telephelye Szarvas határában (Fotó: Babák Zoltán)

Fruzsina új lendületet adott a vállalkozásnak. Indultak a pályázatok és a fejlesztések. 2017-ben kezdődött az a beruházás, amiről cikkünk elején írtunk. 2018-ban lett kész az első üteme, a szárító, a tisztító és a tárolókapacitás kialakítása. 2020-ban indult a második ütem, az 1600 négyzetméteres csarnok. Ez a beruházás idén márciusban fejeződött be. A harmadik ütemben technológia-korszerűsítés és kapacitásbővítés zajlott.

De öt évvel ezelőtt nemcsak fiatalítás, hanem egy szemléletváltás, koncepcióváltás is kezdődött. Elkezdtek kiskereskedelmi kiszerelésben is gondolkodni.

Webshopot nyitottak, illetve ezzel párhuzamosan elkezdték a gyümölcsös, laktóz-, glutén-, színezék- és adalékanyagmentes Ricely nevű termékcsaládjuk fejlesztését.

Háromévnyi kísérletezés és engedélyeztetési munka után 2019-ben került piacra a Ricely
Háromévnyi kísérletezés és engedélyeztetési munka után 2019-ben került piacra a Ricely (Fotó: Babák Zoltán)

Háromévnyi kísérletezés és engedélyeztetési munka után 2019-ben került piacra a Ricely. A webshop után először a kis delikátok, online shopok kapták fel, majd nemrég bekerült a SPAR és INTERSPAR hálózataiba. Sok csomagolásmentes bolttal is kapcsolatban állnak.

A Ricely szárnyal. Szeptembertől indult egy új beruházás, ami a termelésének kapacitásbővítését célozza meg, illetve egyéb új rizsalapú termékek fejlesztésének biztosítja majd a hátterét.

“Fontosnak tartom a szemléletformálást. Nagyon sok posztunk is erről szól, hogy fogyasszunk magyar terméket, helyi élelmiszereket keressünk, ezzel csökkentsük az ökológia lábnyomunkat”, fogalmaz Fruzsina. Ennek jegyében igyekeznek az üzemhez minél nagyobb arányú megújuló forrásból származó energiát használni. Az új üzemen napelem van, és geotermikus energiával zajlik a szárítás és a fűtés is.

Hogy komolyan gondolják az ökológiai lábnyom csökkentését, abban is jelentkezik, hogy nincs élelmiszeripari hulladék, mindent tudnak hasznosítani, nem kell semmit környezetszennyező módon megsemmisíteni. Az egyedüli hulladékukat, a rizshéjat elégetik, de az élő rizs a vegetációs időszaka alatt oxigént termel, ezért árnyaltabb a kép a környezett szennyezés szempontjából, mint ahogy elsőre gondolnánk a rizshéj elégetése miatt.

Fruzsina kisgyermekes édesanya. Terveikben szerepel az üzem területén oktató jellegű bemutatóparcellák kialakítása, amivel a gyerek környezettudatosságra való nevelését igyekeznek támogatni, illetve Rice Day-t rendezni, ahol bemutatnák az üzemük működését.

Család minden tagja szerepet vállalt és vállal a helyi közösségek életében. Ennek egyik eseménye a pénzdíjas Ricely Open teniszverseny Mezőberényben. Ennek is hagyománya van, hiszen Karcsi édesapja 1972-ben alapítója volt a helyi teniszklubnak. Ennek most 50 éve.

“Nagyi azt mondta, hogy ha lehetőségünk van rá, akkor a köznek vissza kell adni abból amit kaptunk”, zártuk a beszélgetést azzal a családi hitvallással, amit Karcsi átadott már lányának, Fruzsinának is.

Schőn Peti, alias DJ Schőn a Zebrában zenélt tegnap este

Zebra, karácsony, Schőn Peti

Sutyinszki István a tavalyi Magyar Kupát követően

Nem elégedetlen az idei eredményével Sutyinszki István