Menu
in , ,

Nem elégedetlen az idei eredményével Sutyinszki István

Sutyinszki István a tavalyi Magyar Kupát követően

Sutyinszki István a tavalyi Magyar Kupát követően

2005 óta van Magyarországon szövetsége, van világbajnokunk, Európa-bajnokunk, mégis alig tudunk a légfegyveres tereplövészetről valamit. A tereplövészet (angolul field target) egy szabadtéri, erdőn-mezőn távcsöves légpuskával űzött lövészeti sportág. A tereplövészet során csakis fém bukócélokra lőnek, melynek a testén egy lyuk, a „hit zone”, azaz találati zóna található. A sziluett csak akkor dől le, ha a találat során a lövedék a találati zónába tisztán csapódik bele. A változó terepviszonyok, a kihelyezett célok változatos formája és távolsága, az eltalálandó találati zónák változó mérete biztosítja, hogy ez a sport nem válik gépies robotlövészetté.

Mintegy 180 magyar versenyzőt tartanak ma nyilván Magyarországon, de közülük csak kevesen vállalják a nemzetközi versenyzéssel járó szigorú kötöttségeket, mint a fegyvertartási engedély megszerzését, illetve azt, hogy versenyekre járjanak, de így is egy 20 fős nagyon erős mezőny állt össze, ahol majd mindenki Európa- vagy világbajnok.

A sportág szarvasi képviselője Sutyinszki István, aki stabilan benne van a legjobb hatban, akik nemzetközi versenyen képviselhetik Magyarországot.

Hunter field targetben lehet fekvő pozícióból is lőni. Sutyinszki István egy idei versenyen.

A tereplövészetnek két szakága van, a field target és a hunter field target.

Előbbiben mindent lehet verseny közben állítani, miközben ülve, térdelve vagy állva lőnek a 9 és 50 méter között elhelyezett célokra.

A hunter field target kategóriában egy beállítással kell végig lőni a versenyt. Ebben fekve, térdelve és állva igyekeznek telibe találni a 7 és 42 méter közötti távolságra elhelyezett célpontokat.

A field targetben lényegesen több versenyző van, körülötte sokkal nagyobb a felhajtás, nagyobbak a nyeremények, mint a másik ágban. “Azt szokták mondani, hogy az a tereplövészet Forma 1-gye, a hunter field target pedig a rally”, érzékeltette a két szakág különbségét Sutyinszki István.

Sutyinszki István a Magyar Kupa 5. fordulóját hunter field target szakágban a második helyen zárta.

A szarvasi sportlövő az idei versenynaptárban szereplő országos bajnokságot megnyerte mindkét – field target, illetve hunter field target – kategóriában. A Magyar Kupán FT-ben a világbajnok mögött a második, HFT-ben végül a harmadik helyen végzett.

Idei eredményével elégedett a szarvasi sportlövő, mert mint mondta, mindkettőben a dobogó volt a cél. Ezt sikerült is teljesítenie.

Ezzel a sportággal a tervek szerint a szarvasi honvédelmi sportközpontban meg lehet majd ismerkedni, amikor Sutyinszki István és sporttársai tartanak majd bemutatót az érdeklődők számára.

Exit mobile version