in ,

Két év kényszerű kihagyás után ismét vidám koncerttel búcsúztatták az óévet

Szarvas Város Fúvószenekara és a Szarvasi Rezesbanda adott vidám évbúcsúztató koncertet 2022. december 29-én (Fotó: Babák Zoltán)

Egy Fucik-művel kezdte Szarvas Város Fúvószenekara vidám évbúcsúztató koncertjét. A 2000 óta minden évben december 29-én 17 órakor tartott koncert két év kihagyás után tért vissza a Cervinus Teátrum színpadára.

A közel kétórás előadás három részre tagolódott. Az elsőben és az utolsóban Szarvas Város Fúvószenekara, a középsőben a Szarvasi Rezesbanda muzsikált a teltháznyi közönségnek.

A házigazda szerepében először Vári Ferenc segített a közönségnek eligazodni az ismert, illetve teljesen ismeretlen darabok között. Szükség is volt rá, mert a második szám, a Szarvas 300 induló először volt közönség számára hallható.

Kozák Lajosnak, a zenekar alapítójának a tollából is született egy, a szarvasi fúvósok által előadott induló Szarvas város indulója címen.

A Szarvas 300 induló című modern hangzású mű szerzője Kozák Lajos unokaveje, Szabados-Tóth Gábor veje, Szabados-Tóth Ilona férje, Kulcsár Kristóf.

“Kristóf részéről az alkotás tisztelgés az ősök előtt”, mondta Vári Ferenc, és egyúttal javasolta, hogy az eredetileg Szarvas 2022 induló cím helyett Szarvas 300 induló legyen a darab hivatalos címe. A mű szerzője a zenekar ütős szekciójában foglalt helyet.

Kiss Mihály István, a zenekar korábbi tagja minden évben írt egy verset. Sajnos ő több zenésztársával egyetemben már nem lehetett ott a koncerten. A stafétát Juhász Gergő vette át, és írt erre az alkalomra egy verset, amit fel is olvasott.

Szarvas Város Fúvószenekara jazzes és latinos dallamokkal vezette fel a Szarvasi Rezesbandát. Műsorukat Sindel Csilla konferálta fel. Elmondta, hogy a zenekar vezetőjének, Laurik Lászlónak a halálát követően Halász Gergő koordinálása mellett folytatja.

“(Gergő) támogatókra talált bennünk, hiszen a zene szeretete mellett mindannyian fontosnak tartjuk, és mindent megteszünk azért, hogy a hagyományokat megőrizzük. A mi korosztályunk pedig büszke arra is, hogy annak a zenekarnak lehet a tagja, melyben nagyapáink és apáink zenéltek, most is zenélnek”, fogalmazta meg a zenészcsaládok több generációját egyszerre a soraiban tudó zenekar hitvallását Sindel Csilla.

Megemlékezett azokról, akik már nem ülhettek közöttük egyik zenekarban sem: Laurik László (tuba), Hanzó György (harmonika), Horváth András (harmonika), Kepenyes Pál (klarinét, szaxofon), Kiss István (szaxofon, ütőhangszer), Oncsik János (harmonika), Poljak György (szaxofon), Rapkovszki György (ütőhangszerek).

A szomorú pillanatokat követően a sorokban ülők Kozák Lajos egyik indulóját hallhatták, azt, amit Mótyán Tibor szarvasi közéleti személyiség tiszteletére írt. A Mótyán-induló névadója azóta Szarvas város díszpolgára lett.

Programjuk hátralevő részében táncdallamokat, illetve filmzenéket játszottak, hogy azok befejeztével, illetve a vastaps elültével az est hátralevő harmadára visszaadják a terepet Szarvas Város Fúvószenekarának.

Szarvas 300-ra született Kiss Ákos dala, a Gyökeret és szárnyakat

A Zenélünk sorozat decemberi előadásán Tatár Bianka és Gulyás Levente mesélt el egy történetet a szerelemről

Tíz kicsi bűnjel